Dalatrafik informerade om busstrafiken i Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Dalatrafik informerade om busstrafiken i Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2018-09-03

Ovanligt många hade infunnit sig till Kafé Björkens septemberträff den 1 september. Det som lockade var färsk information om busstrafiken i Falun. Christina Åhl och Anna Njie hade kommit från Dalatrafik för att informera om busskort och priser, tidtabeller och nyheter i busstrafiken. Här en sammanfattning:

Man kan inte längre betala med kontanter på bussarna i Falun. Man betalar med kontokort, med mobilen eller med Dalatrafiks kort (periodkort, seniorkort, reskassa). Reskassa kan laddas på bussen och på flera olika försäljningsställen i Falun och ger 20 procent rabatt på resan.Seniorkortet (för 65-åringar och äldre) kan köpas via Dalatrafiks kundservice i Borlänge och kan också beställas via telefon. Det är ett årskort som gäller för obegränsat antal resor i hela länet och viss trafik över länsgränsen. Kortet är inte personligt och kan därför användas av flera personer, men inte samtidigt. Det kostar 300 kr/månad (autogiro) eller 3600 kr mot faktura.Sedan 1 maj finns också ett seniorkort som gäller i både Dalarna och hela Gävleborgs län. Det kostar 400 kr/månad respektive 4800 kr/år.

Seniorkortet har en ”Tappa bort”-garanti.

Tidtabeller delas inte längre ut till hushållen. På Dalatrafiks webbplats finns tidtabeller, och man kan också beställa sin personliga tidtabell och få den hemskickad.

Blir din resa försenad kan du ha rätt till ersättning. Kontakta Dalatrafik.

Med Dalatrafiks app kan du bland annat köpa din mobilbiljett till lägre pris, få information om förseningar och se var bussen befinner sig.

Dalatrafik kunde också presentera en nyhet: Flextrafik införs i Falun i slutet av oktober. Flextrafik kan sägas vara en ersättning för nedlagda Mjuka linjen och innebär trafik med en mindre buss som kompletterar den ordinarie linjebusstrafiken. Flextrafiken ska ha fasta turer och gå mellan kl 9 och kl 13 måndagar–lördagar. Den är anropsstyrd och måste beställas minst två timmar i förväg. Dalatrafiks ordinarie taxa gäller för flextrafiken.

För att förbättra landsbygdstrafiken har Dalatrafik genomfört en enkät i Vika, Aspeboda, Svärdsjö och Bjursås. I december kommer information om eventuella förändringar.

Mer information finns på Dalatrafik.se.

Klicka här för att se fler bilder.

Text: Margareta Nissby Foto: Maria Bjerneby Häll

SPF Dalarna
Publicerad 2018-09-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas