Dalatrafik informerade SPF Seniorerna Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Dalatrafik informerade SPF Seniorerna Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2019-01-14

Ordförande Anders Sätterberg välkomnade en stor skara medlemmar i SPF Seniorerna Falun till årets första medlemsmöte i Nybrokyrkan. Ordet lämnades sedan över till Christina Åhl och Anna Njie från Dalatrafik. Vi fick en fyllig presentation av vad Dalatrafik idag kan erbjuda invånarna i Falun med omnejd.

Detta visste ni kanske inte?

  • Dalatrafiks bussar har ca 40.000 resenärer per dag och rullar då motsvarande ett drygt varv runt jorden.
  • Varje år görs ca 10 miljoner resor.
  • I regionen finns 7500 hållplatser.
  • Bussarna kör idag på 100 % fossilfritt bränsle. Dessutom finns hybridbussar och två rena elbussar.

Hur kan man köpa biljett? I Falun är all kontanthantering borta. På bussen kan man betala med kontokort, via Dalatrafiks app i mobilen eller med Dalatrafiks kort laddat med reskassa. Vid Knutpunkten finns en automat, där man både kan köpa enkelbiljett och ladda kort med reskassa. Dessutom kan man köpa och fylla på sitt kort med reskassa vid Hemköp City, Willys Origo, Ica Maxi och vid järnvägsstationens café.

Dalatrafiks kort med reskassa kan laddas på bussen eller på försäljningsställena. Reskassan innebär 20 % lägre pris än direktbetalning och kortet och reskassan har obegränsad giltighetstid.

Dalatrafiks app är praktisk att ladda ner och ger också billigare biljetter. Via appen kan man köpa enkelbiljett, boka en flexresa och idag även följa bussens resväg, ”buss på karta”, för att t.ex. se förseningar. Betalningen görs med kort, swish eller faktura från Klarna.

Flextrafik infördes i höstas och bekostas av Falu kommun. Biljettpriset är detsamma som för vanliga bussar. Flextrafiken är indelad i 4 områden/turer, som alla passerar Knutpunkten, Lasarettet och Stora torget, där också byten kan ske. En resenär bokar sin resa från punkt A till B inom ramen för 190 hållplatser. Bokningen görs tidigast 2 veckor och senast 2 timmar före resan. Den görs via Beställningscentralen eller appen. Dessa turer går på fasta tider mellan kl. 9 och 13 på vardagar och beroende på antalet resenärer kan resan ske med buss eller bil. Från publiken framfördes ett önskemål om att en hållplats läggs till vid järnvägsstationen och detta fick många bifall.

Seniorkortet för 65-plussare är ett årskort, som innebär fritt resande på bussar och samtliga tåg inom Dalarna (SJ, Tåg i Bergslagen, Tågab). Kortet kostar 300/månad (autogiro) och är inte personligt. Kanske något att dela med en vän? Vill man även resa inom Gävleborg kostar kortet 400 kr/månad.

Tidtabeller finns på hemsidan och i appen, men kan också fås som en personlig tidtabell. Via hemsidan kan man beställa en speciell tidtabell och få den skickad med e-post, men man kan också ringa Kundtjänst och få den hemskickad i brev. Slutligen kan man prenumerera på en viss tidtabell, vilket innebär att man automatiskt får en ny hemskickad så fort ändringar sker.

Hur går det med väntsal vid Knutpunkten? Vi fick veta att det planeras för ett bygge i Falu kommuns regi och i byggnaden ska också Pressbyrån flytta in. Inget besked gavs dock om när det hela ska stå klart.

För mer information, se dalatrafik.se

Text och foto: Barbro Carnehag

SPF Dalarna
Publicerad 2019-01-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas