Landet runt | SPF Skaraborg

Krisberedskap tema på kurs för SPF Seniorerna i Kvänum

SPF Skaraborg
Publicerad 2018-09-13

Vad gör vi om krisen är ett faktum, det vill säga vi är utan el och vatten.
– Vi är skyldiga att klara oss i 72 timmar, det vill säga i en hel vecka, säger kursledaren Hans Granqvist från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Hans Granqvist höll en kurs i krishantering samt hjärt-lungräddning för SPF-seniorer i Kvänum. På ett underhållande och lättsamt sätt informerade han om hur hushåll är skyldiga att klara sig en hel vecka om det blir kris. Datoriseringen har medfört att elsystemet är hyperkänsligt, och exempelvis en solstorm kan i värsta fall slå ut all el över hela Sverige. Då gäller det att kunna värma åtminstone en del av en lägenhet och att ha mat hemma, eftersom det kan vara omöjligt att handla.
– Om butikernas kassasystem inte fungerar, går det inte att handla, konstaterade Granqvist.
Han rekommenderade alla att ha en så kallad safety box, en säkerhetslåda, laddad med torrvaror, konserver, batterier, med mera. Varorna i lådan bör bytas ut varje halvår. Dessutom kan det vara bra att ha engångsbestick, värmeljus, ficklampa och tändstickor. Och det är bra att ha vatten i en behållare i kylskåpet. Andra förnödenheter som behövs är en fotogenvärmare med platta som det går att laga mat på.
– Om larmet går – stäng dörrar och fönster och sätt på radion, förmanade Granqvist.
Hjärt- lungräddning
Efter paus stod hjärt- och lungräddning på schemat. Det är viktigt att agera snabbt och det är bättre att göra något än bara stå och se på om man märker att något inte står rätt till.
– Om kompisen inte andas, ring 112 och meddela hjärtstopp. Se sedan till att hen ligger på ett hårt underlag och ge därefter 30 tryck mitt i bröstet. Det är viktigt att komma igång, säger Granqvist.
Deltagarna fick också tips på hur strokesymptom yppar sig och att en medvetslös person ska läggas i sidoläge. I båda fallen är det viktigt att snabbt ringa 112 för att få hjälp. Däremot kan det vara enkelt att stoppa en pulserande blödning.
– Man kan använda vad som helst för att stoppa blödningen, sade han.

SPF Seniorerna Kvänum
Birgit Hansen

SPF Skaraborg
Publicerad 2018-09-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas