Landet runt | SPF Skaraborg

SPF Seniorernas septembermöte i Kvänums församlingshem

SPF Skaraborg
Publicerad 2018-09-25

Kvänums seniorer samlades denna gång i Församlingshemmet, som kommer att vara platsen för månadsmöten detta år. Omkring femtio pigga medlemmar bänkade sig i det ljusa och vackra samlingssalen. Kaffekommittén hade dukat med höstens rika äppleskörd som dekoration.

Tonsvalorna inledde mötet med glada, gamla låtar, som lockade även åhörarna att nynna med. Körledare var Emily Lundgren. Ordförande Birgit Hansen hälsade dagens gäst, distriktsordförande Rune Tjernald varmt välkommen. Han hade varit för flera år sedan lärare i Vara folkhögskola. Nu informerade han om förbundet SPF Seniorerna, dess historia, verksamhet och framtid. Han hade förmågan att fängsla sina åhörare, som kunde både ta till sig fakta och skratta med föredragshållaren under framställningen. Inga torra avsnitt i backspegeln i SPFs historiska genomgång. I nuläget är SPF Seniorerna Sveriges äldsta pensionärsförening med rötterna i Göteborg 1939, då kommunister och syndikalister där kämpade för bättre villkor för fattigpensionärer. Några större föreningar i Kronoberg bröt sig ut och bildade en egen pensionärsförening PRO. Dagens problem för SPF Seniorerna är samma som för PRO. Det finns ett stort tapp och den trenden vill man bryta genom att komma underfund med orsaken till det. I den inre verksamheten spelar samvaron en viktig roll.  Månadsmöten, aktiviteter, cirklar och resor betyder nya bekantskaper och ökar nätverket för seniorerna. Medlemstidningen, Senioren, är värdefull för många liksom förmånerna, som är knutna till medlemskapet. Medlemmar som valt att avgå tycker inte att den lokala föreningens aktiviteter är intressanta, vill ha fler aktiviteter, modernare sådana och efterlyser förnyelse. Detta gäller speciellt yngre kvinnliga seniorer, medan äldre manliga seniorer förefaller mer nöjda med tingens ordning. Medlemsantalet är nu ca 265 000, fördelade på 800 föreningar och 28 distrikt. Rune Tjernald betonade vikten av medlemsvården, som är lika viktig i föreningssammanhang som i affärssammanhang, där kundvården är primär. Som medlem skall man känna sig välkommen, få information och kontaktuppgifter, för att få möjlighet till delaktighet och stimulans. Ju fler medlemmar vi är, desto starkare kan vi arbeta för att bättra villkoren för oss äldre. Efter rungande applåder var det dags för kaffepaus.

Efter kaffet var det dags för information till medlemmarna. Ordförande Birgit Hansen informerade om nostalgikvällen på söndag med filmen Sista tåget från Kvänum, om lunchtravet i Axvall och om distriktets bussresa till Bok-och biblioteksmässa i Göteborg. Birgit delgav också sina tankar från en lärorik Civilförsvarskurs, där hon bl a fick lära sig att det är var och ens skyldighet att ha krisberedskap och se till att ha förnödenheter att klara 72 timmar utan elektricitet. Rolf Hällsås berättade om besöksmålet till Skandiamuséet i Lysekil för Karlar, grabbar, kompisar, fortsättningskursen i Bridge samt Skördefesten i Flämslätt. Studieombudet Irma Rydén tog upp Tjejtolvans utflyktsmål till Nlt i Lidköping, samt Bokcirkeln som startar i veckan samt Slöjdcirkeln, som börjar i oktober. Lottdragningen avslutade septembermötet. Nästa träff är 18 oktober med ” Ett litet rött paket” – En hyllning till Sven-Erik Magnusson.

SPF Skaraborg
Publicerad 2018-09-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas