Isbjörnarna besökte SPF seniorerna i Kvänums församlingshem
Landet runt | SPF Skaraborg
. På bilden föredragshållaren Bengt-Åke Öhgren, som Anneli Andersson hälsade på. Hon hade träffat Bengt-Åke i sin ungdom för 50 år sedan.

Isbjörnarna besökte SPF seniorerna i Kvänums församlingshem

SPF Skaraborg
Publicerad 2019-04-29

Månadsmötet i april trollband publiken, som genom ett trollslag förflyttades från Kvänum  till Svalbard.

Ordförande Anders Gröndahl önskade både dagens gäst Bengt-Åke Öhgren och den insamlade publiken hjärtligt välkommen till Kvänums SPF-seniorer. Mötet började med att föreningens kör Tonsvalorna under ledning av kantor Emily Lundgren sjöng fyra glada låtar och började med den enda sången om isbjörnar, som hon kunde hitta. Detta var inledningen till dagens programpunkt ”Isbjörnar på Svalbard”.

Bengt-Åke Öhgren har under sina resor till Svalbard fått ett brinnande intresse för den fantastiska naturen, de sagolika ismassornas skådespel och lyckats fånga ögonblicken i flykten. Vi fick se rara fåglar, som endast lever uppe i isvärlden under den korta tid som behövs för att de skall försäkra sig om artens fortbestånd. Vi fick se den orädda polarräven och dess små bedårande valpar på jakt efter mat. Fängslande miljöer och fotografens ödmjuka inställning till det han såg och skildrade, gjorde åhörarna tagna och förundrade över naturens under som Bengt-Åke skildrade så mästerligt. Efter denna inledning var det dags att träffa den mäktiga isbjörnen, som gav ett intryck av att vara en bedårande, fridfull nalle. Gruppen, som Bengt-Åke tillhörde, hade förmånen att kunna befinna sig på mycket nära håll vid flera tillfällen, när de fotograferade. Isbjörnarna verkade knappast bry sig om besökarna, utan höll lugnt på med det de hade föresatt sig. Vi fick möjlighet att skåda en kärleksdans mellan en isbjörnshanne och hans tillvalda. Bilderna beskrevs livfullt och med vördnad av Bengt-Åke. Publiken visade sin uppskattning genom kraftiga applåder. Två barnhem i Polen ligger Bengt-Åke varmt om hjärtat och efter själva programmet berättade han om barnhemmets viktiga uppgift, att ta hand om både föräldralösa barn och döva och blinda barn. En skål skickades runt och publiken lämnade med glädje ett bidrag till barnhemmen.

Kaffe med dopp smakade gott efter det spännande föredraget och därefter var det dags för SPF information. Vi fick rapporter från SPFs distriksmöte, som Rolf Hällsås och Lars-Ove German bevistade. Vårresan togs upp, höstens kommande möten nämndes. Studieombudet Irma Rydén informerade om höstens cirkelutbud samt gav exempel på nya intressanta möjligheter på trevliga sammankomster i höst. Föreningen har i nuläget 249 medlemmar och ekonomin är stabil.

Lottdragningen avslutade dagens möte. Nästa månadsmöte äger rum i Öttum 16 maj.

SPF Skaraborg
Publicerad 2019-04-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas