Vandring från Sågsbo till Andersbotjärn för SPF Seniorerna Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Vandring från Sågsbo till Andersbotjärn för SPF Seniorerna Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2020-02-19

När man svänger av vägen efter Bjursås för att åka mot Sörskog,så förväntar man sig snö – men inte idag 18 februari – helt snöfritt. I Andersbo svängde vi vänster in mot Sågsbo och där vid bystugan mötte vår guide Jan-Olov Dahlström upp.

Vi gick tillbaka över vägen vid den f.d. Konsum-butiken och upp på Vildmarksleden och förbi en bondgård, med uppfödning av köttdjur. När vi sedan gick tillbaka till västra sidan av vägen upp mot Andersbotjärn märkte att vi var på 300 m höjd över havet. Det blev en hel del snö och is på stigen, så vi fick parera genom att gå ut i skogen också. Men det fanns riktigt fina snöfria partier också.

Fotbeklädnaderna på vandrarna var mycket varierande. Det var allt från kraftiga stövlar, varmfodrade stövlar, stabila vandringskängor till lite lättare sportskor. Sportskorna var inte riktigt tillräckliga denna dag, men med yllestrumpor blev det ett våtvarmt omslag för fötterna, så fötterna var varma i alla fall.

Efter knappa 3 km kom vi fram till badplatsen vid Andersbotjärn, där vi tog vårt fika. Det är en riktigt fin badplats här gömd inne i skogen. Fin strand, omklädningsrum för både herrar och damer, ett hopptorn och man kan komma riktigt nära med bil.

I Sågsbo bor det en kvinnlig hästforkörare, som brukar delta i forkörningen till Röros. Vi passerade både hennes gård och den stig, där hon tränar forkörningen. Jan-Olov berättade att hon tränar Intervaller med hästarna!!

På vägen tillbaka gick vi en längre sträcka på Dalkarlsleden, som går på byvägen söder om Sågsbo.

Hela vandringen blev 8,5 km och nästan dubbelt så långt efter som före fikat, men det gick bra det också. Vi var ute i knappt tre timmar. Det var 52 människor och 5 hundar på dagens vandring.

Stort tack till Jan-Olov, som rekat sträckningen och fixat parkering åt oss alla. Nästa vecka kommer Leif Åkerblom att leda oss i Tjärnaberget sydväst om Borlänge, där ingen av de närvarande Faluborna medgav att de någonsin vandrat i.

Klicka här för fler bilder.

Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2020-02-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas