Barnbarnen gör finmiddag
barnbarnen lagar middag hos farmor Ulla LindbergJohnsson Foto: Maria Rosenlöf
Leva & uppleva | Umgås

Barnbarnen gör finmiddag

Tisdagar är bra dagar för Ulla Lindberg Johnsson. Då kommer tre av hennes barnbarn hem till henne och lagar finmiddag. Både mat och sällskap, det kan inte bli bättre!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-01-04

Det doftar gott från köket i Ullas lägenhet. Men själv får hon inte gå in där, inte än på ett tag. Det ska nämligen vara en överraskning vilken mat barnbarnen Clara, Kerstin och Linnea bjuder på.
– Det är så härligt att sitta i rummet intill och spela Mahjong på datorn, känna dofterna från köket och undra vad det ska bli för fantastisk mat, säger Ulla och skrattar.

Ingen vardagsmat

I köket har barnbarnen fullt upp, men det pratas och skrattas en hel del ändå. Alla tre tjejerna är matlagningsintresserade och tar tillfället i akt att göra tisdagarna till riktiga matupplevelsedagar. Det är inte någon vardagsmat de bjuder på, idag blir det pilgrimsmusslor med svamp till förrätt, följt av jordärtskockssoppa med picklad lök och rostade hasselnötter.
– Vi tycker alla tre att det är kul att laga mat, vi följer matbloggar och tittar på matprogram på tv. Så det här blir ett bra tillfälle för oss alla att ses, laga mat ihop, träffa farmor och ha mysigt, förklarar Clara.

Blir testperson

Idén till tisdagsmiddagarna kom när Linnea gick en utbildning i närheten av där farmor bor. Hon tänkte att då kunde väl hon och kusinerna passa på att ses ibland, hos farmor.
– Dessutom var det jättebra att ha farmor som testperson när vi skulle prova nya maträtter, säger Linnea och skrattar.

Det här blir ett bra tillfälle för oss alla att ses, laga mat ihop, träffa farmor och ha mysigt.

I början var det bara Linnea och Clara som kom, Kerstin pluggade i Lund då, och satt och suktade när hon fick se bilder på all god mat.
– Det var inte alltid så kul när man satt i sitt studentrum och åt nudlar, säger hon.

Instagramkonto

Men nu är de tre, och varje tisdag hittar de på den ena mer fantastiska rätten än den andra. Alla rätter förevigas med kameran, eftersom tjejerna har ett Instagramkonto, dinner_at_grandmas, där de lägger ut bilder på maten. Både för att komma ihåg vad de lagat, men också för att inspirera andra att börja laga mat till mor- och farföräldrar.

Aptiten tillbaka

För Ulla har tisdagsmiddagarna blivit ett riktigt lyft.
– Jag blev ensam för fem år sedan, och då blev det med ens så tråkigt att äta. Jag slutade ha aptit, åt faktiskt inte så mycket alls. Jag som också har varit så matlagningsintresserad och brukade sitta och läsa recept bara för att bli inspirerad…
Men nu har aptiten kommit tillbaka, och inte undra på det när man får så fin mat som Ulla får. Ofta blir det lite mat över så det räcker till en lunch också.

Jag blev ensam för fem år sedan, och då blev det med ens så tråkigt att äta.

Nu kan Ulla snart inte hålla sig, hon närmar sig köket och drar in dofterna.
– Kan det möjligen vara pilgrimsmusslor, jag tycker att det doftar som det, säger Ulla, men tjejerna bara ler.
– Det blir i alla fall något du gillar, farmor, något vi haft förut, säger Clara.

Inte bara lyxmat

Faktum är att pilgrimsmusslorna ligger långt upp på farmors topplista över maträtter hon bjudits på, sedan tisdagsmiddagarna drog igång för två år sedan. Det gör även gratinerade ostron, lammkotletter och nässelsoppa.
– Det låter som att vi bara gör lyxmat, men det händer att vi gör enklare saker också. Fast vi försöker ändå alltid få till en liten finess på det hela, säger Linnea.

Pilgrimsmusslor med svamp och brynt smör

Pilgrimsmusslor

150 g pilgrimsmusslor
(2-3 musslor/person)
1,5 msk smör (eller mer!)
1,5 tsk mild soja (t ex japansk)
1/2 msk färskpressad citronjuice
50 g shiitakesvamp (eller annan svamp, vi använde skogschampinjon och ostronskivling).
1/2 dl strimlad salladslök
olja till stekning
salt och peppar

1.Bryn smöret. Ta av från värmen och låt svalna något. Rör försiktigt i sojan och citronjuicen. Ställ åt sidan.
2. Skär svampen i mindre bitar och fräs hastigt i en het panna med lite olja. Vänd ner salladslöken på slutet. Salta och peppra lätt.
3.Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Salta och peppra. Hetta upp en panna med lite olja. Stek musslorna ca 1 minut på varje sida.
4. Fördela svampblandningen på ett fat. Lägg musslorna ovanpå. Skeda över smöret. Servera genast.

 

Dölj faktaruta

Då gjorde vi bläckfiskringar som var panerade i lakrits.

En gång gjorde de pizza blanco, men den föll inte i särskilt god jord.
”Det här behöver vi inte äta igen” var farmors kommentar då.
– Jo, det är ju lika bra att jag säger vad jag tycker, säger Ulla. Jag är inte särskilt förtjust i sötpotatis heller.

Irish coffee till dessert

Men hon gillar att prova nytt, en gång sa hon att hon gärna ville ha ”något med lakrits”, trots att hon egentligen inte är särskilt förtjust i lakrits. Men det verkade ju vara så hett med lakrits.
– Då gjorde vi bläckfiskringar som var panerade i lakrits, berättar Kerstin. De blev jättegoda.
– Och den senaste tiden har ni ju lagat mycket vegetariska rätter, det har varit spännande också, säger Ulla.
När faten är renskrapade, diskar tjejerna, och Ulla går ut i vardagsrummet, tänder ljus och förbereder för efterrätten, som alltid är densamma: Irish coffee.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Maria Rosenlöf

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-01-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas