Välkommen på herrmiddag!
Samling i köket. Kjelle Pettersson, Hasse Lindqvist och Dick Pettersson stämmer upp i en visa till välkomstskålen. Foto: Björn Tesch
Recept | Recept

Välkommen på herrmiddag!

I över 20 år har kompisarna i herrmiddagsgänget träffats regelbundet över en bit mat. Det har blivit många goda middagar, förtroliga samtal och glada skratt.

Publicerad 2009-03-02

”Min vår är din vår och alla vackra flickors vår!” Det är inte svårt att gissa att de här täbyherrarna först lärde känna varandra i Täbykören. Fortfarande efter 25 år som vänner sjunger de gärna tillsammans och stämmer glatt upp i en visa till välkomstskålen.
Dagens värd för middagen är Bengt Gustafsson och han fixar det sista till förrätten medan gästerna skålar.

Fått lära mig laga mat
– Själv kunde jag knappt laga mat alls när vi började, säger han. Herrmiddagarna har gjort mig intresserad och fått mig att laga mycket mer mat även till vardags.
Det var 1988 de bestämde sig för att ses över en bit mat utan sina fruar. En hade just blivit avskedad och två andra hade också tråkigheter på jobbet. Här behövdes uppmuntran och ett tillfälle att få prata i lugn och ro.

Turas om att bjuda

En middag blev fler och sedan dess ses gänget sex gånger om året. Alla får bjuda på middag varsin gång. Det behöver inte vara något avancerat men det ska helst vara tre rätter.
– När vi jobbade lade vi herrmiddagarna på måndagar så att man skulle hinna förbereda på söndagen. Det är ju lite pyssel att få till en hel middag, säger Lasse Lundmark.
Det var han som bräckte alla med en skaldjurssoppa överbakad med smördeg och han får också beröm för sin middag det året husmanskost var tema och han gjorde egna kåldolmar från grunden.
– Det blev väldigt gott men oj vad mycket jobb det var! Det gör jag nog aldrig om, säger han.
Vid en rundfrågning visar det sig trots allt att de andra också håller en hög gastronomisk nivå på herrmiddagarna med scampi, pilgrims-musslor, laxrätter och vilt.

– Ja vi har nog lärt oss mer och mer efter hand, säger Bengt.

Vännerna är det viktiga
Dick Pettersson älskar sill och har gjort störst succé med en sillrätt serverad i ruffen på sin båt.
Idag är det sill till förrätt och hjortstek till varmrätt. Även om maten får beröm är det tydligt att vänskapen är det viktiga. Det pratas om högt och lågt, värmepannor, skvaller, idrott, världshändelser, relationer, teater och nya funktioner på mobiltelefonerna.
– Det var inte bara det att vi träffades för att prata den där gången, säger Bengt. Vi startade ett samtal och det samtalet pågår fortfarande.

Text  Malin Ottosson

Foto: Björn Tesch

 

6 recept till herrmiddagen

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas