Binas sak är vår
Foto: Colourbox
Leva & uppleva | Tema trädgård

Binas sak är vår

I Sverige finns närmare 300 olika arter av bin. Men många av dem är idag hotade. Det blir allt svårare för dem att hitta såväl mat som någonstans att bo. Och är bina hotade är vi hotade…

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-03-25

De flesta av oss tänker kanske på honungsbin när vi hör ordet bi. De som lever i bikupor och ger oss god honung. För dessa bin ser det ganska bra ut idag. Antalet biodlare i Sverige har ökat markant de senaste tio åren.

Stort intresse

– För tio år sedan fanns det runt 9 000 biodlare som var medlemmar i Sveriges biodlares riksförbund, idag är det runt 15 000, säger Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare på Svenska Bin.

Det betyder inte i sig att honungsbina överlever bättre – det krävs kunniga biodlare för att bisamhällena ska överleva. Biodlaren måste hjälpa bisamhället att klara hot som till exempel varroakvalster.

Värre är det för alla vilda bin, solitärbin och humlor. Ja, för humlor är faktiskt också bin, det kanske de flesta av oss inte vet.

En tredjedel är rödlistade

– Det finns runt 250 arter av solitärbin i Sverige och ett 40-tal olika humlor. Av dessa är en tredjedel rödlistade idag. Det beror på att binas habitat, deras levnadsvillkor, har förändrats. Dels behöver de blommor som räcker hela säsongen. Dessutom har de svårt att hitta bra ställen att bo på. Humlor gillar att bo i håligheter, som gamla musbon eller trädstammar. Solitärbin letar efter sprickor och håligheter i murket trä eller murar, de trivs också i öppna sandjordar. Men inget av detta finns heller i särskilt stor utsträckning längre..

Faktaruta

Lotta Fabricius Kristiansen

Så kan du hjälpa bina

Låt det blomma hela säsongen! Här är några växter som bin gillar:
Snödroppe feb-april
Vintergäck feb-april
Vårkrokus mars-april
Pärlhyacint april-maj
Bondböna juni-aug
Salvia juni-sep
Stenkyndel juni-sep
Ringblomma juni-aug
Sommarrudbeckia juli-okt
Röd solhatt juli-sep
Höstaster aug-okt

Bygg ett bihotell

Bin gillar att krypa in i hål som helst ska ha ett djup på minst 15 cm. Färdiga bihotell som finns att köpa är ofta lite för grunda. Det går bra att bara borra hål i en vedklabb eller trästock. Hålen kan gärna ha lite olika diameter mellan 3-13 mm, så täcker de in för alla olika sorters bin.
Eller ta några bambupinnar och bunta ihop, knyt ett band runt och häng upp i ett träd.
Bin gillar skyddat söderläge, till exempel en solig sandsluttning.

Ordna ett vattenbad

Bin behöver vatten också. Häll vatten i ett fat. Fyll med stenar eller kulor så att bina har något att landa på. Placera nära blommor.

Tips!

Bor du i lägenhet kan du prata med din hyresvärd om vilka växter ni kan plantera utanför huset. Det går också att ta kontakt med kommunen om offentliga ytor.

Humlorna försvinner…

Det kommer ständigt rapporter om hur bina blir allt färre. Senast från kanadensiska forskare som larmar om att vilda humlor försvinner i rask takt. De kunde se hur hela populationer försvunnit från områden som blivit varmare. Så förutom ensidig odling och bekämpningsmedel är klimatförändringarna ett hot mot vilda bin.

Dölj faktaruta

Bin behöver dessutom ha sin boplats ganska nära maten eftersom de inte flyger så långt. Solitärbin flyger bara några hundra meter, humlor runt en kilometer. Så är maten för långt bort orkar de inte. Och finns det bara blommor i närheten en del av säsongen, svälter de ihjäl.

Fyll på med blommor

– För att de ska kunna klara sig behöver vi fylla på med fler sorters blommor. Bin runt städerna har det ofta riktigt bra, för i många villaträdgårdar finns en stor artrikedom av växter. Blommande träd och buskar är värdefulla. Att återskapa en äng är otroligt bra för vilda bin och honungsbin, att vi ser till att gräset inte tar över, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Behåll lite ogräs

– Och så ska man inte slå bort allt ogräs. Maskrosor till exempel är bra mat för många bin. Så låt dem blomma! säger Lotta.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Colourbox

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-03-25
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas