Göran Zachrisson – Jag vill höras, inte synas
Leva & uppleva | Intervju
Foto: Louise Billgert

Göran Zachrisson – Jag vill höras, inte synas

Han fyller 76 nästa gång men tänker inte sluta i rutan i första taget. Snart är han på plats i Sotji för att kommentera vinter-OS i tv. Möt legendaren Göran Zachrisson, som hellre håller sig bakom än framför kameran.

Publicerad 2014-02-06

Vårt första möte blir inställt med kort varsel. Göran Zachrisson åker akut med hunden Raja till Albano djursjukhus. Nu är vi på väg igen, fotograf Louise Billgert och jag. Det är lugnt och stilla i radhusområdet i Djursholm när vi anländer en vanlig onsdagsförmiddag. Dörren står på glänt, det är bara att stiga in. Vi ropar hallå men ingen hund kommer tassande emot oss. Då förstår vi, hunden Raja finns inte mer.
– Raja blev 15 år, det är mycket för en westie (West highland white terrier). Hon somnade in igår, berättar Göran Zachrisson med dämpad röst.
– Rätt som det är i livet måste man fatta svåra beslut. Det var svårt att låta Raja gå.
Vi sätter oss i det generösa köket med murad spis och stort burspråk. Det är ljust och luftigt och minner mer om en gård på landet än ett radhus byggt i mitten på 1960-talet. Göran Zachrisson och hans fru Gunilla flyttade in när det var nytt och har byggt om det efter hand. Idag är Göran Zachrisson äldst i området, de andra husen har bytt ägare flera gånger om.
Det har varit ett sorgens år för Göran Zachrisson. I somras dog hans älskade Gunilla som han var gift med i 50 år och i höstas förlorade han en syster.
– Sorg är ingenting man kan värja sig emot. Jag tror inte att tiden läker alla sår. Sorgen finns där hela tiden. Man sover inte så bra, man blir trött av den, säger han.

Mer arbete än någonsin
Arbetet är en hjälp. Då måste han ta sig samman. Det går inte att förmedla något om det inte är underhållande, menar han. Nu har han mer arbete framför sig än någonsin. I tjugo dagar kommer han tillsammans med ett team på 80 personer finnas på plats i Sotji. Göran Zachrisson är Viasats senior reporter och har 50 års erfarenhet av sportrefererande i ryggen.
– Det blir som att göra värnplikten – ett hårt arbete! Jag är nog den enda i teamet som varit på ett OS tidigare. Mellan åren 1972 och 1992 gjorde jag alla vinter- och sommar-OS för SVT.
– Vad som är bra är att jag inte behöver visa mig i rutan. Jag vill inte stå och se märkvärdig ut. Min roll är att lyfta fram andra. Jag vill höras men inte synas! Därför tar jag det som en komplimang att många känner igen mig på rösten men inte till utseendet, säger mannen som till viss del liknar både Robert Redford och Peter O,Toole.
Och hans utseende har varit till nytta.
– Jag var modell medan jag gick på universitetet. På så vis behövde jag inte ta studielån.

En ordmästare med berättarglädje
Göran Zachrisson läste flera samhällsvetenskapliga ämnen som sociologi och statistik. Han hade inget särskilt mål med studierna. Han gick på IHR (Institutet för högre reklam- och kommunikationsutbildning) utan att veta vad han ville bli. Kanske hjälpte det att hans far Bror Zachrisson var med och grundade institutet och var dess första rektor.
– Det finns en gråzon. Rätt som det är hamnar du där du ska och det är inte en slump. Jag började skriva lite och förstod att jag ville berätta.
Berättarglädjen kom till pass när Sven Plex Pettersson ville att han skulle testa att kommentera golfprogram som SVT köpt in. Göran Zachrisson var då chef-redaktör på tidningen Svensk Golf. Han fick uppdraget. Mellan åren 1962 och 1992 arbetade han för SVT utan att vara anställd. Sedan fick han ett erbjudande från MTG och har varit Viasat trogen sedan dess. Trots att han fyller 76 år nästa gång vill tv-bolaget förnya kontraktet.
– I och med att jag började med tv öppnade sig möjligheterna. Jag ville uttrycka mer med bild och ljud. Det var inte lätt med tekniken på den tiden men jag hade ett bra samarbete med ljudteknikerna och fotograferna.
Så föddes Göran Zachrissons egen oefterhärmliga stil. Han inte bara berättar, han skapar bilder för tittarna, helt andra än vad de ser på tv-skärmen.
– När en golfspelare slår ut behöver jag inte säga det för det kan alla se ändå. Om det däremot kommer en liten fågel gående på banan kan jag spinna vidare på det. För mig är det en gyllene regel att inte kommentera det som redan syns i bild, säger han.
Göran Zachrissons anekdoter och egensnickrade metaforer är vittomtalade. Om någon ska utnämnas till ekvilibristisk ordmästare så är det han. Och vem annars skulle komma på tanken att likna Manchester Uniteds stora ledare Sir Alex Ferguson med traktorn Grållan som konstruerades för hundra år sedan?
I tidningen Svensk Golf har man publicerat kända »Zackecitat« och slår man på Google hittar man hundratals. Dessutom har några studenter gett ut en bok med Zackecitat.
– Jag gav tillstånd till det bara den eventuella förtjänsten inte gick till öl, säger Göran Zachrisson.
Var hämtar du inspirationen ifrån?
– Genom att se mig om och vara öppen för intryck. Jag läser också mycket.
Plötsligt börjar han berätta om en bild som inte kan lämna honom. Han reste med en fotograf och ljudtekniker på den berömda Highway 1 mellan Los Angeles och San Francisco för att göra en film.
– Då ser jag en ensam man vandra på ett fält långt borta och tänker att där är bilden. Vi pratade med honom men han var mexikan och förstod ingen engelska. Han såg så ensam ut, som om han var den enda mannen på jorden. Den bilden har stannat kvar hos mig.
Han tänker mycket på ensamhet dessa dagar. Inte bara sin egen.
– Ser jag någon här på gatan som ser ensam ut bjuder jag gärna in på en kopp kaffe.

Förberedelse inför sändningar
I arbetsrummet i källaren finns flera hyllmeter golflitteratur som är till hjälp när han förbereder sig inför sändningarna. För bakom det till synes lätta anslaget i hans intervjuer finns en grundlig bakgrundskunskap. Här står också hans golfbag med några klassiska hickoryklubbor instuckna bland de stålskaftade.
Göran Zachrisson är medlem i flera svenska golfklubbar som Djursholms GK, Kallfors, Stockholms FK och Värpinge och några utländska, bland annat anrika R&A Golf Club of Saint Andrews i Skottland. Men det har inte blivit så mycket spel med vännerna de senaste åren.
– Gunilla var sjuk väldigt länge och jag kände att jag inte kunde vara borta så mycket. Och så var det hunden som tog mycket tid. Jag har inte ro att gå ut en fyratimmarsrunda. Nio hål däremot är perfekt.
Medlemskapet i klubbarna ger naturliga kontakter. Och så har han förstås lärt känna många golfspelare under åren. Det underlättar när han inte är på plats utan sitter i källarstudion hos MTG på Ringvägen i Stockholm.
– Jag ser lika bra vad som händer i en studio i Stockholm som att sitta i en hydda utomlands. Jag ringer några samtal bara för att kolla väder och vindförhållanden. Då vet jag hur förhållandena är på banan.

Det blir långa sittningar ibland. En sändning kan hålla på i över fem timmar och då kan han inte ens lämna studion för att gå på toaletten. Men när Henrik Stenson låg bra till för att ta hem segern då Europatouren avslutades i Dubai i november åkte Göran Zachrisson dit.
– Jag tyckte att det hörde till anständigheten att vara där, förklarar han som den gentleman han är.
Ett bra beslut visade det sig eftersom Stenson då blev historisk, han är den förste genom tiderna som vunnit både PGA-slutspelet och Europatouren under samma år. Dessutom vann han penningligan.
Men det är inte bara golf som Göran Zachrisson kommenterar. Han berättar hur det gick till under seglingstävlingen Americas Cup i Valencia år 2006 där han arbetade tillsammans med dansken Björn Hansén.
– Jag sa till honom att jag tar hand om stiltjen så tar du resten. Och så blev det stiltje i fyra dagar! Vi satt i studion och rapporterade medan stiltjen pågick och beställde in hamburgare och anka varannan dag.

Seglingen och golfen har han med sig hemifrån
Han är uppvuxen i en stor familj med fem syskon. Alla spelade på golfbanan i Hovås och på somrarna seglade de på västkusten. Men han är också en hängiven långfärdskridskoåkare och har skrivit en bok i ämnet.
– Jag ger mig gärna ut när isen är några centimeter tjock. Ibland går man ner sig men det är inte så farligt. Det är likadant för en störtloppsåkare eller ryttarec – man måste falla någon gång för att tappa respekten, säger han.
Under hösten har Göran Zachrisson gjort flera intervjuer för Viasat med kända svenska vintersportare som trefaldiga OS-guldvinnaren i skridsko Tomas Gustafson och Peja Lindholm, förbundskapten för curlinglaget och andra OS-toppnamn som Arne Ljungqvist och Gunilla Lindberg.
Hans avväpnande och diskreta sätt går hem hos dem han intervjuar. För ett år sedan gjorde han en timslång intervju med Zlatan. (Se den på youtube!)
– Jag hade aldrig träffat Zlatan innan vi sågs på Milans träningsanläggning. Det första jag sa när vi sågs var »Har du inte vuxit?«. Han såg förvånad ut och skrattade. Sen satte vi oss ned och snackade och Zlatan var hur öppen som helst. Han är verkligen ingen diva.

Nu ringer telefonen. Göran Zachrisson väntar gäster till kvällen och han ska bjuda på lax från Östermalmshallen. Han ber att få laxen uppskuren för att spara tid. Fotograf Louise Billgert har förvandlat arbetsrummet i källaren till en fotostudio och Göran Zachrisson ställer sig motvilligt framför den uppspända duken.

– Om jag vill ha puder? Jag använder bara smink när det är tv-sändningar för då är ljuset så hårt. Nej, jag vill inte ha smink för rynkor är rynkor, säger Göran Zachrisson bestämt.
Han ger sig av i hast och vi får förtroendet att låsa efter oss. I radhustäppan har buxbomshäckarna fått ett skyddande täcke av säckväv. Här bor en man som värnar om minsta detalj.

Text Gunilla Lindahl

 

I den fullständiga intervjun i Veteranen nr 1 2014 kan du även läsa om när Göran Zachrisson brakade ihop med Muhammed Ali, och när han träffade Johnny Weissmüller.

Vill du inte missa någonting i Veteranen? Bli medlem i SPF eller prenumerera på tidningen.

GÖRAN ZACHRISSON

Faktisk ålder: 75
Känner mig som: Inte yngre än min biologiska ålder i alla fall. Sorgen tar så mycket kraft.
Familj: Två söner.
Bor: Radhus i Djursholm.
Aktuell som: Senior reporter på plats under vinter-OS i Sotji. Golfkrönikör i Svensk Golf och tv-kommentator.
Stolt över: Mina söner.
Intressen: Bridge, långfärdsskridskoåkning, umgås med vänner, matlagning – prövar gärna nya recept.
Dold talang: Väldigt noga med att skriva brev och tacka. Tackar aldrig via mejl.
Läser just nu: Time to hunt (Dags att jaga) av Stephen Hunter. Den handlar om Vietnamkriget och är så bra att jag läser om den.
Lyssnar på: Ingenting. Musik är så associativt. Jag älskar tystnaden. Skulle aldrig gå med hörlurar för jag vill höra vindens sus och vågornas brus.

Se tv-klipp
från Göran Zachrissons program: http://www.viasatsport.se/#search/zachrisson
Se intervjun med Zlatan:
http://www.youtube.com/watch?v=QDLTh-IEOsE

SE VINTER-OS HÄR
TV3 kommer att bli huvudkanal för OS och sända kl 6-22.
TV 10 kommer att sända i princip dygnet runt. Bredbands- eller parabolkunder hos Viasat kan se allt från OS, ca 1 300 timmar, med svenska kommentatorer. Allt från OS kommer även att finnas tillgängligt på Viaplay.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas