Bli en swinger!
Foto: Jenny Olsson
Leva & uppleva | Golf

Bli en swinger!

Ihop med tennis är det idrottsvärldens snyggaste sport. Men det är bara en av anledningarna till varför golf lockar en halv miljon svenskar. Golf stimulerar alla ens sinnen. Kanske dags att pegga upp?

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-06-14

Let’s face it. Det här med träning blir inte lättare med åren, och inte blir man yngre heller. Men när det kommer till golf kunde det slitna uttrycket  ”det är aldrig för sent att börja” inte vara mer adekvat. Golf är nämligen en motionsform som passar alla, gammal som ung.
Som en av de äldsta sporterna i världen är golf oslagbart både som idrottslig sysselsättning och social gemenskap. Ett spel som skänker hälsa och glädje och ger möjlighet att tävla och mäta sig mot andra – och mot sig själv. Golf blir precis vad man vill att den ska vara, och de mångfacetterade upplevelser golf kan ge gör den faktiskt unik.
Skaran som gillar att gå och slå på en liten vit boll är såväl stor som växande. Efter några års nedgång i svenskarnas golfintresse andas landets golfklubbar vårluft på mer än ett sätt då antalet aktiva spelare ökat två år i rad, om än i blygsam takt. Det gäller såväl nybörjare som återvändare som sällar sig till den knappt halva miljonen utövare.

OS ökar intresset

I år är golf extra mycket på tapeten av en särskild anledning: OS i Rio de Janeiro. Efter mer än ett sekels frånvaro gör golfen comeback i det olympiska programmet, och som en av världens främsta golfnationer torde Sverige ha goda möjligheter att knipa några av de ädla medaljerna som står på spel. Förutom att golf är en motionsform med många goda hälsoeffekter – som förbättrad kondition och minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar – är det en mycket social aktivitet där man snabbt lär känna nya människor.
Särskilt dyrt att spela är det inte heller, så glöm det där med rikemanssport. Visst kan man lägga hur mycket pengar som helst på sin golf, fast det kan man å andra sidan göra på vilket annat intresse som helst. Detta tillhör ju också en del av det roliga, att investera i ny utrustning vartefter man blir duktigare och behöver andra klubbor.

Varken snobbig eller tråkig

Vilket osökt för oss in på det här med golfstassen. Golfmodet har genom historien uppvisat en enorm utveckling, från tweedkavaj och plus fours (knäbyxor) via pressveckade chinos och pikétröja till golfkjol och matchande topp. På senare år har utbudet fullkomligt exploderat. Snitt, mönster, färger och material har anpassats till tidsandan – och plötsligt är den ”konservativa sporten” varken särskilt snobbig eller tråkig längre. Eller vad sägs om en välsittande blazer du kan svinga i, eller en figursydd golfklänning du kan bära direkt från fairway till festen? Det är rena catwalken på golfbanan! Allt handlar om personlighet och attityd, och man kan vara precis så chic, klassisk eller sportig man önskar.

GOLFENS TIO I TOPP

1. Livslång glädje. Golf är en fantastisk sysselsättning som man kan ägna sig åt hela livet. Intensiteten och intresset kan naturligtvis skifta under årens lopp, men oavsett vilken livssituation man befinner sig i finns golfen alltid där.

2. Utmaningen. Det är den svåraste av bollsporter. Ständiga nederlag får en att bryta ihop, ge upp och komma igen. Och det är det som är själva grejen med golf, att försöka överträffa sig själv.

3. På lika villkor. Nybörjare som proffs, män som kvinnor, unga som gamla. Golf är en unik sport i det att alla kan spela med eller mot vem som helst och på lika villkor.

4. Motion och hälsa. Högt blodtryck, högt kolesterol, hög stressnivå, hög vikt – allt blir lägre med golf. Förhoppningsvis också handicapet. Dessutom mår man ju så bra i själen!

5. Naturupplevelsen. Få sporter kan mäta sig med naturupplevelsen man får under en golfrunda. Förutom flora och fauna får man känna på vädrets makter och naturens skiftningar.

6. Vänskap. För många är den sociala samvaron med familj och vänner den starkast bidragande faktorn till varför de spelar. Är man öppen för nya bekantskaper är det bara att boka in sig i en boll med okända. Slumpartade möten leder lätt till vänskap – och kanske kärlek.

7. Utvecklande. Golf hjälper dig att utvecklas. Genom golfen kan du öva upp alla dina förmågor: kon-centration, disciplin, generositet, kreativitet, tålamod, risktagande, kontrollbehov, självförtroende, mod och social förmåga.

8. Att vara i nuet. I vårt moderna samhälle är tiden som avsätts för vila och »egentid« knapp. Botemedlet stavas golf. Att befinna sig på golfbanan rensar skallen oerhört effektivt. Det går inte att tänka på vardagsbekymmer eller barnbarn när man har ett viktigt slag framför sig.

9. Resor. En av fördelarna med golf är att du kan ta med dig spelet när du reser. Golfen ger möjligheter att utforska världen och det finns en golfresa för alla smaker.

10. Fashion statement. Golfmodet har ofta beskyllts för att vara trist och konservativt. Glöm det! Man har aldrig kunnat vara snyggare och mer personligt klädd på golfbanan än nu.

Dölj faktaruta

Slipper toksvettas

Men är golf verkligen något för mig? Tja, det lättaste sättet att få svar på den frågan är att ställa dig själv några frågor:
Är du social och gillar att träffa andra?
Vill du utmana dig själv och kanske tävla mot andra?
Älskar du att vara ute i friska luften?
Vill du ha en motionsform där du slipper toksvettas?
Söker du en hobby/motionsform som du kan hålla på med resten av livet?
Vill du fylla ditt liv med fler fantastiska upplevelser?
Nå, hur gick det, fick du mer än tre JA? Grattis, du kommer att älska golf! Och det fina är att det bara blir roligare ju mer du utvecklas.

Lätt att damma av

Att börja spela golf kräver dock kunskaper i regler, golfvett och att lära sig hur man hanterar de olika golfslagen (något man som golfare aldrig tycks sluta brottas med).
Ditt första mål är att skaffa Grönt Kort, golfens ”körkort”. Det är lätt att börja och det allra bästa är att gå en nybörjarkurs med en utbildad golftränare. En nybörjarkurs består dels av en teoridel, dels av en praktisk del där man går igenom alla moment i spelet samt hur man uppträder på banan på ett korrekt sätt. Med Grönt Kort i handen är det sedan bara att sätta igång – när du får uppleva en skön bollträff förstår du varför det är så kul. För den som spelat tidigare i livet men kanske hållit upp under en period är det lätt att damma av klubborna och ”avrosta” svingen.
Och skulle du möjligen behöva fler argument ska du veta att golfen kommer att ge dig än fler anledningar att resa ut i världen. Det finns en hel del underbara golfresemål att utforska. Bara en sån sak …

Kändisar på greenen

Stjärnorna lyser inte bara på röda mattan, lika synliga är de på de gröna greenerna. För när strålkastarljuset slås av drar de ut på golfbanan. Här är några av alla kändisar som plockat upp golfklubban.
Huruvida magikern Joe Labero kan trolla bort vattenhinder och bunkrar på en golfbana låter vi vara osagt, men att svinga en klubba, det kan han tvivelsutan.
Lasse Åberg och Klasse Möllberg har inte bara gjort film, musik och barnprogram ihop. De spenderar också mycket tid på golfbanan. Sällskap får de kanske av kollegan Janne Schaffer som även han blivit biten av golfflugan.
Det är tack vare golfen som Lill-Babs får ny energi till sitt alltjämt höga tempo som artist. Hon fick ett set golfklubbor av sin familj i 50-årspresent men det dröjde sju år innan hon övertalades att prova. Redan efter det första slaget var hon frälst och numera tar hon alla tillfällen i akt att ge sig ut på golfbanan.
Kronprinsessan Victoria gillar att sticka ut på golfbanan – alltid med Säpo hack i häl. Ivrigt påhejad av maken prins Daniel som är en riktigt duktig golfare och den som introducerade henne för sporten.

Text Jenny Olsson

HUR BÖRJAR JAG?

1. Gå en nybörjarkurs! Ditt första mål blir att skaffa Grönt Kort. I en kurs ingår både teori och praktik, du får lära dig att hantera klubborna, spelets regler och hur du uppträder på banan. Inga förkunskaper behövs och ofta går det bra att låna klubbor på golfklubben. För att ta Grönt Kort och få handicap 54 ska du sedan klara 18 poäng från gul/svart pinne, 150-metersmarkeringen. En nybörjarkurs kostar ca 1 500-2 000 kr.
2. Ut och spela så snart du har möjlighet! Med ditt Gröna Kort i handen börjar resan ner mot handicap 36. Det är både roligt och nyttigt att träna på övningsområdena, men som nybörjare är det än viktigare att komma ut på golfbanan och spela ofta.

Vart vänder jag mig?
Ta kontakt med en golfklubb i din närhet. De kommer att föreslå en kurs eller ett upplägg som passar dig mot målet Grönt Kort. På Svenska Golfförbundets hemsida kan du söka på klubbar över hela Sverige. Här kan du också läsa mer om nybörjarutbildningen. www.golf.se

Vilken utrustning behöver jag?
Att ha rätt sorts utrustning är extra viktigt för nybörjare. Det finns massor av klubbor i olika prisklasser och du behöver inte köpa de allra dyraste av den senaste modellen, eller ens ett helt set. Är du dam ska du vara noga med att skaffa klubbor som inte är för långa eller för tunga. Ta hjälp av kunnig personal så att du hittar rätt. Investera också i bra skor, ett regnställ och en handske så att du slipper få blåsor i början.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2016-06-14
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas