Äldre ges piller istället för någon att tala med
Terapeuterna Ulla Arnell och Barbro Johansson.
Hälsa | Terapi för äldre

Äldre ges piller istället för någon att tala med

När man blir äldre och tröttare kan livsfrågor komma med en enorm kraft. Då gäller det att inse att åldrande inte bara handlar om avveckling utan också om utveckling, säger terapeuterna Ulla Arnell och Barbro Johansson.

Jan Arleij
Publicerad 2021-10-11

84 år och äldst av terapeuterna vid Samariterhemmet vet Ulla Arnell vad hon talar om.
– Många har tagit kontakt med oss på grund av en förtvivlan över att inte ha en bra relation till sina vuxna barn. Det är ett vanligt bekymmer man tar upp, säger Ulla Arnell.
Andra sitter också fast i ett medicinbruk.
– Äldre söker ofta sjukvård för att de inte mår bra på olika känslomässiga sätt. Det kan till exempel vara sorg eller andra förluster. Men ändå får de medicin i stället för någon att tala med. Själen är numera satt på undantag i sjukvården.

Jag säger personliga saker när jag tror det kan föra konfidenten framåt.

Barbro Johansson är legitimerad sjukgymnast och legitimerad psykoterapeut med existentiell inriktning.
– Man behöver få prata om hur livet har blivit, vilka val man har gjort, vad man har försummat.
Att frågorna tornar upp sig och behoven att få tala med någon blir stora handlar om livets rytm.
– Allting stillnar runt omkring en och man får en bonustid när man blir gammal, säger Barbro Johansson. Det kan kännas skrämmande men blir också en chans att försöka komma till rätta med sitt liv. Behovet kan vara mycket stort och djupt, men det är inget lätt jobb. Där kan vi terapeuter bidra.
Vad gör då terapeuten som inte en vanlig medmänniska kan göra?
– Det finns ett bra uttryck, att man lyssnar med det tredje örat. Det är en mångårig utbildning och träning vi har. Att kunna lyssna in det som inte sägs.
– Jag säger personliga saker när jag tror det kan föra konfidenten framåt. Genom vår utbildning kan vi ställa viktiga följdfrågor. Genom vår livserfarenhet kan vi också bättre känna igen vad våra konfidenter tar upp.

Samtalsmottagningen i Uppsala

  • Startade i februari 2020
  • Fem terapeuter är kontinuerligt verksamma vid mottagningen, men fler tas in vid behov Samtalen är kostnadsfria, men terapeuterna arvoderar Samariterhemmet för samtal.
  • Fram till sommaren 2021 har Samtalsmottagningen tagit emot cirka 160 personer i åldrarna 59-96 år, varav 13 procent män.
  • Medelåldern har varit 72-74 år. Cirka 700 samtal har genomförts hittills. Under 2021 i snitt sju samtal per konfident.

 

Dölj faktaruta

De tycker att deras liv inte är något att prata om.

Även om man aldrig har talat om sitt liv går det ofta lättare än man trott.
– Vi blir båda fortfarande förvånade över hur det kan börja flöda när samtalen kommer i gång. Det är ett privilegium och en nåd att få vara med om, säger Ulla Arnell.
Men det finns en tröskel. Ofta säger konfidenterna att de inte riktigt kan formulera sig. Att de saknar ett språk för sina känslor.
– De tycker att deras liv inte är något att prata om. Det finns också en inställning man fått med sig att man inte ska prata om något som hände för länge sedan, att det ändå är meningslöst.

Drivs ideellt

  • Samariterhemmet Diakoni grundades 1882 och är en organisatoriskt och ekonomiskt självständig, icke vinstdrivande stiftelse inom Svenska kyrkan.
  • Du når mottagningen på nr 073-0747823 eller samtalsmottagning1@samariterhemmet.se
  • Mottagningen på Österlen har fyra terapeuter och nås på 073-0204519.
Dölj faktaruta

Det har varit som uppenbarelser för vissa hur ofta det inte är depression man lider av, utan sorg.

Det i sin tur gör att äldre människor inte efterfrågar samtal.
– Man tänker att ´har jag inte gjort något åt det förr så är det väl ingen idé nu heller ´. Och vårdens ansvariga verkar resonera likadant.
Ålderismen och ekonomiska prioriteringar gör att receptblocket ofta kommer fram, säger Ulla Arnell. Det ges piller mot svåra känslor.
– Det har varit som uppenbarelser för vissa hur ofta det inte är depression man lider av, utan sorg. Att då få börja tala om det som tynger blir verkligen läkande.

Samtal och sjukdom

Samariterhemmet Samtalsmottagning för äldre erbjuder även terapeutiska samtal till äldre som vårdats eller vårdas för post covid-19 eller annan livshotande sjukdom och har behov av att tala med någon om vad de gått igenom. Kanske är det…

  • Sjukdomen man drabbats av
  • Känslor av förvirring, oro och stress
  • Upplevelser under intensivvården
  • Mardrömmar och hallucinationer
  • Smärtor och känslan av att kroppen ska brista
  • Att återvända till livet efter tron att man skulle dö
Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-10-11
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas