Konsten att åldras
Barbro Lennéer Axelson. Foto Stefan Edetoft.
Hälsa | Konst | Insikter

Konsten att åldras

Psykologen Barbro Lennéer Axelson har kallats Kärlekens grand old lady. Nu föreläser hon även om livet efter 65 – som både möjlighet och osminkad verklighet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-12-05

Hur hittar man livslusten igen efter svåra förluster? Det var en av grundfrågorna när Barbro Lennéer Axelson föreläste om åldrandet i Göteborg tidigare i år. De drygt 200 biljetterna tog slut på en dag.
– Åldrandet handlar mycket om balanskonst, säger Barbro. När vi är barn och unga går livet ut på att bygga och utveckla. När vi blir äldre gäller det att kämpa med att behålla och bevara både fysiska och mentala funktioner, liksom olika former av gemenskap så gott det går.

Ta emot hjälp

Själv tränar hon stadigt på hjälpsamhetsstrategin, som innebär att både bistå andra och att själv kunna ta emot hjälp utan att reptilsnabbt svara ”det behövs inte”.

Tredje åldern

Ålderdomen är den livsperiod som innebär fler förluster än någon annan – men också massor av frihet och möjligheter. Den innefattar flera perioder, som kan te sig ytterst olika beroende på förutsättningar. Själv befinner sig Barbro i den tredje åldern, mellan 65 och 75 år, där friheten och möjligheterna i regel är som störst. Det är här många stressar för att hinna resa och förverkliga andra drömmar innan det är för sent.

Barbro Lennéer Axelson

Ålder: 75 år, fyller snart 76.
Familj: Sonen Peter och hans Camilla, barnbarnen Carolina, 24 och Cecilia, 22, syster och bror med familjer. Och värdefulla vänner.
Gör: Arbetar fortfarande så kallad visstid som lärare i socialt arbete, Göteborgs universitet. Handledning av chefer och yrkesgrupper. Föreläser runt om i landet. Fick 2010 Göteborgs stads medalj »för långvariga utbildningsinsatser med syfte att integrera forskning och utbildning med det praktiska sociala fältet«.
Läser just nu: Margaret Ripples bok De mörka vattnen stiger, en mycket bra tragikomisk bok om åldrandet.

 

Dölj faktaruta

Svårt att fatta

I den fjärde åldern, efter 80-85, väntar allvarligare sjukdomar, fler förluster, fler begränsningar, sämre minne och ökad risk för demens även om många lever ett gott liv trots allt.
– Jag har en ”feel age”, en inre känsla av att vara ungefär mellan 50 och 60. Det brukar stanna där för många av oss. Det är därför det är så svårt att fatta sin egen verkliga ålder. Insikten att faktiskt vara äldre kan vara överrumplande.

 Risken då är att man till slut blir rätt ensam.

”Peppar peppar”

Även om det egna ”krämpstadiet” snart kan vara inne lever hon på, beredd att gå till doktorn ”när något dyker upp och stör”. Bra fysisk kondition säger hon sig aldrig ha haft. Trots att det bevisligen inte är bra för hälsan att avstå från fysisk träning har det än så länge gått. ”Peppar, peppar.” Barbro satsar på att i stället fånga det som ger henne livslust och det har fungerat hittills.

Undvika, dosera eller älta

Hon urskiljer tre förhållningssätt till åldrandet. En grupp väljer att hurtfriskt och klämkäckt hålla ifrån sig framtidstankar och tal om elände. En andra grupp är mer verklighetsanpassad, och kan diskutera sjukdom och död i lagom dos men låta glädjeämnena dominera. I den tredje ältas sjukdomar och svårigheter i detalj.
– Risken då är att man till slut blir rätt ensam. Andra orkar inte med en, säger Barbro som själv tror entydigt på mittenstrategin.

Livet skulle bli så mycket lättare om vi alla vore mer ärliga om vår livssituation.

Att variera sig, umgås även med yngre människor och våga söka kärleken på nytt om du vill, är andra hjälpmedel.

Blir det en bok?

Från ett par förlag finns en önskan att Barbro ska skriva en bok om åldrandet, dess hemligheter och möjligheter. Än håller hon emot. Men visst finns en hel del att säga. Både kring den ”njutningsbesatthet” som blivit allt vanligare idag, liksom ungdomskulten.

Maskerna kan hindra oss

– Livet skulle bli så mycket lättare om vi alla vore mer ärliga om vår livssituation – såväl i jobb som i allt möjligt annat. Jag är utbildad i Carl Rogers lära. Han beskriver bland annat hur våra masker kan hindra oss från att få en äkta kontakt.

Att släppa masken inför dem man vill, att ärligt dela detta som är livet, kanske inte ger dig lycka, men ökad livskvalitet och gemenskap. Livet blir mer intressant, förklarar hon.

Flyktigt tillstånd

Lyckan är något kortvarigt och endast möjlig i kontrast, som när kraftig tandvärk upphör, förklarar Barbro.
Även livslusten riskerar i dag att bli ett kravfyllt och ofta felaktigt ord utifrån hur vårt psyke fungerar. Kvittrande personer som ständigt lägger ut bilder från ännu en sommars perfekta semester kan hota andras livslust.
– Det går inte att skapa ett samhälle där vi bara har roligt hela tiden. För mig är livslust en ljummen känsla, som i augusti, när livet är rätt ok utan att något märkvärdigt händer, säger Barbro.

Många har överanpassat sig efter andra hela livet. Särskilt kvinnor.

Ta ett samtal med sig själv

Enligt henne är det klokt att då och då tänka igenom vad du tycker är värdefullt i livet. Vad vill du? Vad vill du inte? Och att respektera andras lika berättigade behov.
– Många har överanpassat sig efter andra hela livet. Särskilt kvinnor.
Innanför Barbros dörr sitter en liten skylt från Sydafrika. ”Tro inte på allt du tänker”, står det.
– När man ältar och blir för negativ får man ibland göra tankestopp och ta ett samtal med sig själv.

Tio av åldrandets möjligheter

(enligt Barbro Lennéer Axelson)

  • Du kan göra mer som du själv vill och du slipper väckarklockan
  • Hämningar släpper
  • Mindre konfliktängslan
  • Du jämför dig mindre med andra
  • Mer tid för kultur i alla former
  • Kvinnor blir mindre »lydiga«
  • Lugnare parrelationer – minst är konflikterna efter 65-70 års ålder
  • Många vågar mer och får ofta bättre självförtroende
  • Mer tid för släkt, vänner och fritidsintressen, liksom mer tid för kärlek i alla former
  • Man blir mer god vän med både vardagen och åldern. Det kallas habituering, att man vänjer sig
Dölj faktaruta

Ha överseende

Det är inte farligt att må lite dåligt periodvis, menar Barbro, bara du har någon att prata med.
– Det kan vara en vän eller, om det inte räcker, någon professionell person. Vänskap är särskilt betydelsefullt under åldrandet, menar Barbro, som kallar den för ”den mest innerliga formen av mänsklig gemenskap”. Det gäller att träna sig i att ha överseende med varandras egenheter som inte blir färre med åren, tvärtom. Man ska aldrig syna en vän genom mikroskop. Inte en partner heller, slår hon fast.

Det gäller att glädjas åt de små, enkla gyllene ögonblicken.

Habituering

Åldrandet ser olika ut för oss alla, men det man definitivt vet är att det kommer. Förändring likaså.
– Livet är aldrig entydigt, det gäller att glädjas åt de små, enkla gyllene ögonblicken. Och så finns det ett fenomen som hjälper oss att leva och inte minst att åldras, nämligen habituering. Man vänjer sig!

Text: Karin Tufvesson
Foto: Stefan Edetoft

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-12-05
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas