Stig Bengmark: Hälsoguru vid 90
Allt startar i tarmen säger professor Stig Bengmark. Foto Margareta Bloom Sandebäck
Hälsa | Tema hälsa

Stig Bengmark: Hälsoguru vid 90

Kan man verkligen välja att må bra? Nja, kanske inte helt och hållet. Men man kan åtminstone göra en rad val för att må bättre. – Börja med det som är enkelt, säger Stig Bengmark, professor, överläkare och författare.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-12-11

Det är hans 90-årsdag. Men, eftersom Stig Bengmark precis släppt sin bok Välj hälsa! har han valt att skjuta fram firandet en smula.
Så, han och hustrun Marianne har lämnat hemmet i London, där han är gästprofessor sedan 20 år tillbaka, för att hålla föredrag för fulla hus i Stockholm.
– Vi firar om några dagar i stället. Då åker vi hem till London igen, och våra sex barn och 17 barnbarn kommer över, säger Stig.

Strid ström med åhörare

Dagens första föredrag är över, och han äter en försenad lunch samtidigt som vi pratar om boken och de, i läkarkretsar ganska okonventionella, vägar han tagit genom åren. Eller, pratar och pratar. En strid ström åhörare från föredraget kommer för att ta en selfie, berätta om egna upplevelser, ställa frågor eller helt enkelt tacka för en intressant föreläsning.
– Det tar lite på krafterna att resa runt och hålla föredrag så här. Men, Marianne och jag reser alltid tillsammans, och det underlättar, säger Stig, och ser oförskämt pigg ut.

Gästprofessor som senior

1999 började han alltså som gästprofessor vid universitetet i London. Då hade han jobbat som läkare i drygt 40 år. Han hann bland annat göra 24 år som professor i kirurgi på Lunds universitetssjukhus innan han 1994 gick i pension.

Mjölksyrebakterier

– Problemet med den traditionella läkarkåren är att man jobbar så mycket att man inte hinner sätta sig in i kostens betydelse för hälsan, konstaterar han. Stig, som varit intresserad av kostens betydelse under hela sin läkarkarriär, hade vid det här laget sett ett samband mellan kroniska sjukdomar, inflammationer och kost, och samma år som han började som gästprofessor i London passade han på att starta ett forskarprojekt tillsammans med några kolleger. Det blev startskottet för företaget Synbiotics, där de fyra forskarna tillsammans med Arla tagit patent på ett antal mjölksyrebakterier som idag säljs som kosttillskott.

Människor med en hälsosam tarmflora mår betydligt mycket bättre än andra.

Tidigt intresse för näringslära

Hemma hos familjen Bengmark var det annorlunda. Hans pappa trädgårdsmästaren och frikyrkopastorn var nämligen intresserad av växtriket, och bryggde ständigt olika örtteer. Detta väckte tidigt ett intresse för näringslära hos den unge Stig.
– Pappa åt sina morötter och drack sina juicer. Det var över huvud taget mycket grönsaker hemma hos oss: Pappa pratade grönsaker, mamma tillagade dem, säger Stig.

Nyckeln finns i tarmarna

Intresset höll i sig, och vid sidan om den rekordsnabba läkarkarriären läste Stig allt han kom över om nutrition.
Ju mer han läste, desto mer intresserad blev han. Och för si sådär 30 år sedan insåg han att en av nycklarna till god hälsa finns i våra tarmar: Människor med en hälsosam tarmflora mår betydligt mycket bättre än andra.

Startat en motståndsrörelse

– Att jag predikar om hur man kan äta sig frisk istället för att äta sig sjuk, tror jag har med min uppväxt att göra, säger Stig.
Under sina 40 år som läkare hann Stig göra en lång rad iakttagelser kring hur dåliga matvanor påverkar vällevnadssjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimer och cancer. Han såg också hur antibiotika i vissa fall kan göra mer skada än nytta.
– Efter min pensionering kan man säga att jag startade en motståndsrörelse mot västvärldens fett- och sockerfixerade matvanor och en rörelse för antiinflammatorisk kost, säger Stig.

Började blogga

Problemet var att ingen riktigt lyssnade. Stig hade rejält på fötterna i form av forskning och kunskap, men att få ut budskapet till den breda massan var det värre med.
Det var först 2014, när han blev kontaktad av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, två unga kvinnor med helt annan bakgrund än Stigs, som det började hända saker. Mia och Lina hade även de sett sambandet mellan kost och hälsa, och under en lunch beslöt sig de tre nyfunna vännerna för att börja blogga tillsammans.

Just stress är det svåraste kapitlet. Själens hälsa är det svåraste, men också det viktigaste.

Tarmvänlig kost

Det blev en succé. Bloggen Food Pharmacy fick enorm uppmärksamhet och plötsligt var tarmflora ett samtalsämne på ”allas” läppar.
Hans mission är alltså i grunden mycket enkel: Det är fullt möjligt att äta sig till bättre hälsa. Och ju mindre processad mat vi äter, ju mindre halvfabrikat, desto bättre.

Medvetet provocerande

Titeln på boken – Välj hälsa! – är medveten. För visserligen kan det kännas provocerande. Ingen väljer ju att bli sjuk. Sjuk blir man ju bara, oavsett om man vill eller inte. Eller?
– Faktum är att vi under vår livstid kan göra en lång rad val som påverkar vår hälsa. Till 70 procent ungefär disponerar vi själva övar våra hälsoresurser. Detta går att påverka också sent i livet.

En vanlig dag i Stig Bengmarks liv

6.00 Vaknar tidigt, dricker 2-3 glas vatten med äppelcidervinäger och sätter mig framför datorn.
7.00 Går ut och går.
10.00 Dricker två stora koppar yerbate, en liten kopp mediumrostat kaffe. Eftersom jag tillämpar periodisk fasta äter jag inget på morgonen.
12.00 Dags för lunch, som blir dagens första mål. Jag äter sallad och lite frukt.
13.00 Sover middag. Det ska gamla människor göra. När jag vaknar tar jag en kopp kaffe.
18.00 Middag, gärna fisk, men den ska vara viltfångad.

Dölj faktaruta

Motion och stress

Tarmvänlig kost är en av nycklarna. Andra viktiga nycklar är regelbunden motion och mindre av den skadliga stressen.
– Just stress är det svåraste kapitlet. Själens hälsa är det svåraste, men också det viktigaste, säger Stig, och säger lite skämtsamt att det ibland är i vårdcentralens väntrum som det sker mest för välmåendet eftersom det här finns gott om andra människor att småprata med.

Aldrig försent att börja

Men, funderar han vidare, kanske kan man slå två flugor i en smäll. Eftersom själens hälsa är viktig och socialt umgänge är något vi bör sträva efter, kan det vara smart att försöka kombinera detta med en av de andra nycklarna, motion. På många orter i Sverige finns det aktiviteter för äldre. Friluftsfrämjandet, precis som SPF Seniorerna, arrangerar vandringar och annat där man kan göra nya bekantskaper samtidigt som man rör på sig. Eller varför inte börja på gym.
– Det är aldrig för sent att börja på gym och det finns bra träningsprogram också för oss äldre, säger Stig.

Jag tycker att man ska börja med det som är enkelt. Vi vet ju alla att man ska hålla sig undan från socker.

Mer frukt och grönt

Så var det då maten. Den här antiinflammatoriska kosten som det på senare år pratats allt mer om.
Enkelt uttryckt handlar det om att äta betydligt mer frukt och grönt, och då gärna mycket råa och färska råvaror. Genom att lägga till nyttiga livsmedel blir det också lättare att utesluta det som Stig avråder ifrån, eftersom det som bekant är betydligt roligare att upptäcka nya saker och vara tillåtande än att sätta upp förbud.

Dynamit för hälsan

I Stig Bengmarks bok radar han upp en rad råvaror som, enligt honom, är rena dynamiten för hälsan.
– Gurkmeja har mycket stora antiinflammatoriska effekter och kan till exempel ätas färsk och skuren i små tärningar i salladen. Vill man förstärka den antiinflammatoriska effekten ytterligare kan man tillföra chilipeppar eller svartpeppar, tipsar Stig.
Avokado och kryddnejlika är två andra råvaror som Stig Bengmark förespråkar.

Läs innehållsförteckningen

– Avokadon och kryddnejlikan, men också ceylonkanel och kakao är exempel på andra livsmedel som är väldigt bra för hälsan.
Men, menar Stig. Det handlar också om att utesluta en hel del produkter från matsedeln, och då inte bara halv- och helfabrikat.
– Jag tycker att man ska börja med det som är enkelt. Vi vet ju alla att man ska hålla sig undan från socker. Titta på innehållsförteckningen på det du äter, undvik mat med mycket socker och skippa den där bullen till kaffet, säger Stig.

Att göra något undantag då och då är ingen fara. När vi är bortbjudna äter vi det som bjuds.

Mjölk och gluten

Nästa steg blir att försöka minska intaget av mejeriprodukter, något som nu för tiden blir allt enklare, eftersom det finns många växtbaserade alternativ till mjölk, smör, grädde och yoghurt.
På senare år har det blivit allt vanligare att utesluta gluten ur kosten, något som även Stig Bengmark rekommenderar, eftersom gluten är ett exempel på inflammationsframkallande protein.

4 snabba

Kaffe: Javisst. Men skippa den starkaste varianten. Drick mellanrostat i stället.
Vin: Ja, ekologiskt odlat rödvin går att dricka i lagom mängd.
Kött: Ja, men försök äta kött med omsorg. Undvik processat kött och kött från djur som fötts upp på kraftfoder. Välj viltkött eller kött från djur som fått gå ute.
Fisk: Ja. Men undvik odlad fisk.

 

Dölj faktaruta

Leva väl

Han påpekar att han absolut inte vill uppmuntra till något fundamentalistiskt, begränsande liv. Det viktigaste är att man faktiskt får i sig så mycket nyttigheter som möjligt. Att man skrattar, rör på sig och träffar vänner.
– Att göra något undantag då och då är ingen fara. När vi är bortbjudna äter vi det som bjuds. Man vill ju inte skymfa värden eller värdinna, säger Stig.

Du har skrivit och föreläst massor om vad man bör äta för att må så bra som möjligt. Lever du själv som du lär?
– Nej, min väg har inte varit helt rak, måste jag erkänna. Visst har det slunkit ner en smörgås någon gång när jag varit stressad, säger Stig.

Så vad gör du och Marianne när ni vill göra något extra festligt?
– Det är en bra fråga. Vi vill ju att det ska vara fest när folk kommer till oss. Vi äter mycket viltfångad fisk, eller fågel som fasan, vaktel, kalkon eller anka, som kan tillagas i låg temperatur. Till efterrätt kan vi göra glass genom att mixa frusen grön banan och avokado. Och visst dricker vi ekologiskt rödvin, även om jag hade hunnit fylla 40 år innan jag drack mitt första glas vin

Text: Anna-Maria Stawreberg
Foto: Margareta Bloom Sandebäck

 

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-12-11
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas