Bekvämt men dyrt med husbil
Foto: Anders Hultman
Ekonomi & juridik | Hemma

Bekvämt men dyrt med husbil

Husvagnslivet är bekvämt och flexibelt - men billigt? Nej, men husbil går att hyra.

Publicerad 2011-09-22

Husbilen håller på att bli riktigt stor. I år är försäljningen nästan uppe i nivå med det klassiska svenska campingfordonet husvagn.

För den som vill prova på ett annat reseliv kommer här lite bakgrund:

Kan alla köra husbil?
Jo, för den som kan köra vanlig personbil (och backa in i luckor) krävs bara lite extra eftertanke och extra uppsikt på medtrafikanterna. Numera kan alla med B-kort också köra större husbilar genom att viktgränserna omdefinierats, kvar står att husbilar som den provade Travel Mastern är 7,5 meter långa och alltså kan vara svåra att hitta parkering för.
Att de dessutom kostar mer på färjor och betalbroar är kanske försumbart jämfört med kapitalkostnaden för den som väljer att köpa eget.

Hur funkar allt?
Husbilar är ju rullande fritidshus med kök, toa, värme och vatten – och alla de här systemen kräver vård. Färskvatten måste fyllas på (kan oftast lösas på macken), spillvatten måste tömmas (knepigare att hitta lämpliga platser) och gasolflaskor måste bytas (med det är enkelt). Själva manövreringen är numera busenkel från en kontrollpanel där man ställer in önskad inomhustemperatur, beställer varmvatten etc. Toaletten är av samma typ som i husvagnar, en kemtoa som enkelt töms och rengörs i utslagsbackar som finns på campingar och ställplatser samt på en del rastplatser.

Uppkopplat?
Gasol används till spisen men kan även driva kyl/frysskåpet som dock under körning drivs med lågspänd ström från ett batteri som laddas med bilens generator. Bekvämast är att koppla in sig på hushållsel (230 V), det är ett av flera goda skäl att emellanåt/alltid ta in på campingar där ström finns framdragen till uppställningsplatsen.
Då kan man också duscha på serviceanläggningen, ett överlägset alternativ till de trånga duschar som regelmässigt ingår i husbilarnas standardutrustning.

Hyra/prova på?
Husbil är den totala friheten, men den har sitt pris – man kan bo på många bra hotell och resa långt för de månadskostnader som husbilsägande medför. En bra idé är att prova på genom att hyra, priserna per vecka börjar runt 7 000 kr men ligger ofta på 12 000 kr. Men kolla hur många fria mil som ingår i avtalet, vad självriskreduktion och slutstädning kostar och glöm inte utgifter som bränsle, gasol och campingavgifter inkl ström.

Fler, större och lyxigare

I Sverige finns det idag över 300 000 husvagnar och husbilar. Försäljningen av husbilar har ökat med hela 42 procent och husvagnar med 47 procent efter nyår. Förra året ökade registreringarna av husbilar med 30 procent medan antalet husvagnar minskade med 6 procent.

Nu är det större och lyxigare campingfordon som gäller. Trenden är att de blir allt större, och får allt mer exklusiv inredning. Det handlar mycket om teknisk utrustning för ökad bekvämlighet, i allt från avancerade värmesystem till bra belysning med låg strömförbrukning. Utvecklingen går också mot nya smarta lösningar som gör att husvagnar och husbilar allt mer liknar det vanliga hemmet.

– I dag vill många ha komfortsängar, golvvärme och luftkonditionering i sitt semesterboende, säger Peter Hansen Tydén, vice ordförande i HRF, Husvagnsbranschens riksförbund.
– Nu kommer det husvagnar med vanliga kökslådor i köket, som gör att det är enklare att hålla ordning än de tidigare skåpen. Konsumenterna är kräsna i dag och jämför utrustningen i husvagnen med den de har hemma, och det driver på utvecklingen, säger Peter Hansen Tydén.

Anders Hultman

Text och foto: Anders Hultman

Läs om Anders Hultmans husvagnssemester i Nordtyskland

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas