Odla utan jord
Niklas Hjelm.
Hemma | Trädgård

Odla utan jord

Har du inte har trädgård kan du odla ändå. Du behöver inte ens kånka hem jordsäckar, det räcker med vatten, näring och ljus för att ha grönt året om.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-02-13

Niklas Hjelm gillar grönsaker och vill helst ha färska året om. Sedan sex år tillbaka odlar han grönsaker hemma i köket, med vatten istället för jord.
– Jag är lite otålig och vill kunna skörda ofta. Det var också praktiskt att kunna odla hemma i köket, så att man har det på behändigt avstånd. Plus att en odling med vatten sköter det mesta själv, det är inte så mycket man behöver göra förutom att fylla på med vatten då och då.

Arbetande vatten

Att odla i vatten istället för jord kallas hydroponisk odling. Både hydro och ponisk är grekiska och betyder vatten och arbetande. Ett arbetande vatten med andra ord. Med hjälp av lite tillsatt näring i vattnet får växterna det de behöver för att växa, precis som de annars får i jord.

Enklare än det låter

– Det kan ju låta tekniskt och krångligt när man hör begreppet hydroponisk odling, men det är det verkligen inte, säger Niklas. Allt man behöver är en låda, till exempel en balkonglåda, som man delvis fyller med vatten. Sedan stoppar man ner växterna i nätkorgar eller något som håller dem på plats. Man tar ungefär två milliliter näring per liter vatten, så får växterna det de behöver. Sedan räcker det att vattna någon gång i veckan, till och med varannan på vintern.

Ska du åka bort några dagar behöver du inte ens be grannen om hjälp.

Klarar sig själv

Det finns alltså många fördelar med att odla utan jord. Förutom att man slipper bära hem jord, behöver man heller inte vattna så ofta. Ska du åka bort några dagar behöver du inte ens be grannen om hjälp, fyll bara på själv innan du åker så klarar sig odlingarna.
– Ju större vattenkar desto mer förlåtande är det, säger Niklas. Så det kan vara bra att ta till med en lite större låda som rymmer mycket vatten.

Fördelar med hydroponisk odling

  • Du kan odla på liten yta
    (på höjden också).
  • Du slipper kånka jord.
  • Du får skörda ofta (det växer snabbt!).
  • Du kan åka bort. Fyll på lite extra vatten bara så sköter
    odlingarna sig själva.
  • Du kan ha färska örter och grönsaker året om.
Dölj faktaruta
Handsnickrad trälåda i köket där växterna odlas direkt i vatten och näring.

Odla på höjden och bredden

En annan fördel är att det går att få plats med mycket på liten yta. Man kan odla på höjden lika väl som på bredden.
– Jag har satt upp tre odlingar på höjden och får på så sätt plats med 18 plantor på en väldigt liten golvyta.
Vissa sorter lämpar sig bättre för den här typen av odling än andra.
Sallad och örter av bladtyp, som dill, persilja, basilika och koriander, växer fort och trivs bra i vatten.
Sådant som växer under jorden i vanliga fall, som rotfrukter, lämpar sig inte lika bra.

Egna örter

– Det behöver inte bara vara ätbart, man kan ha blommor också om man tycker om det, säger Niklas. Jag brukar säga att det är en bra idé att odla sånt som man brukar handla. Gillar du pesto men tycker att det är lite dyrt att köpa hem flera krukor färsk basilika – odla basilika! Eller mangold, spenat, koriander – det man tycker om.

Växterna bryr sig inte om vilken teknik du använder dig av.

Låda och fönsterbräde

För att säkerställa att man alltid har något på gång i odlingarna brukar Niklas ha små rotningskuber bredvid odlingen där han sätter frön. Efter tre-fyra veckor brukar de ha växt till sig tillräckligt för att kunna stoppas ner i den hydroponiska odlingen.
– Allt man behöver för att komma igång är en fönsterbräda och en låda. Växterna bryr sig inte om vilken teknik du använder dig av. Bara de får det de behöver i form av näring, ljus och kanske lite kärlek, så kommer de att trivas, säger Niklas.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Niklas Hjelm

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-02-13
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas