Ta hjälp av växterna
Inred med gröna växter de gör luften både renare och fuktigare. Foto Colourbox
Hemma | Växtkraft

Ta hjälp av växterna

Inred med gröna växter i höst. De tar effektivt bort gifter och gör vår inomhusluft renare.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-11-04

De är inte bara fina att se på, gröna växter gör också vår luft både renare och fuktigare.
De kan effektivt neutralisera gifter och skadliga ämnen som utsöndras från möbler, elektronik och annat vi har i våra hem. Amerikanska NASA genomförde under åren 1984-93 forskning för att hitta lösningar på hur man kunde göra luften på rymdstationerna renare. Man använde sig av växter som klarade av att utveckla fotosyntes utan dagsljus och märkte snart vilken positiv effekt de hade på luften.
Här är några exempel på riktigt bra luftrenare!

 

Foto: Colourbox

Murgröna

En växt som visat sig vara särskilt bra på att binda upp kolvätet bensen ur luften. Trivs bra i närheten av andra gröna växter och gör så att också de får en behagligt fuktig miljö att trivas i. Vill gärna stå fuktigt och blir glad om den duschas då och då.

Spjutbräken

Uråldriga växter som de växtätande dinosaurierna en gång i tiden levde på. Även som krukväxter kan de bli gamla och föras vidare från generation till generation. De flesta bräkenväxter hör hemma i tropiskt eller subtropiskt klimat, de växer ofta i skugga och hög luftfuktighet. Så även den vill gärna bli duschad.

 

Fredskalla

En frodig och hälsosam växt med vita blommor. Mycket effektiv som både luftrenare och luftfuktare. En sumpväxt som ska hållas fuktig, den är en av få växter som klarar av att stå med rötterna i vatten. Duscha bladen ofta.

Paradisträd

Tar upp koldioxid från luften och ger massor av syre tillbaka. Bra att ha i sovrummet just därför.


Foto Colourbox

Gullranka

En tacksam växt eftersom den är lättskött och växer snabbt. Vattna igenom jorden ordentligt och låt torka upp innan du vattnar nästa gång.
Gullrankan är lätt att ta sticklingar på. Nyp av ett skott och ställ i vatten tills det får rötter. Plantera – och vips har du en till växt! Klimatsmart så det förslår …

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-11-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas