Höstprakt i kruka
Färgstarka höstblommor i vaser och krukor. Foto: Monika Norrby
Hemma | BLOMMOR

Höstprakt i kruka

Vem sa att blomsterprakten måste ta slut för att sommaren är över? Höstblommor passar perfekt i fina arrangemang tillsammans med blad och bär. Bara att ta för sig av det naturen bjuder på!

Publicerad 2015-10-01

Även på hösten kan man omge sig med blomsterprakt. Fyll vaser och krukor med höstblommor, och riktigt frossa i färger. Några plantor prydnadskål skapar en fin bakgrund, perfekta att kombinera med färgsprakande blommor som dahlia, krysantemum och cyklamen. Var inte rädd att ta ut svängarna – låt fantasin och lusten bestämma. Ta hjälp av naturens egna smycken som nypon och knallröda lönnblad för att skapa ett riktigt höstfyrverkeri!

Cyklamen
cyklamen

Cyklamen finns att köpa mellan augusti och december. Den vill ha jämn vattentillgång och trivs allra bäst om den får vattnet underifrån, på fatet. Ge den gärna lite svag extranäring en gång per vecka under hösten. Den trivs utmärkt på svala platser ner mot noll grader. Undvik för varma ställen.

Dahlia
dahlia

Har du inga dahlior i trädgården finns det att köpa på torget. Köp ett par, tre buketter och gör flera olika arrangemang. Fungerar också helt själva i vas. Vill du odla själv ska dahliorna planteras på våren.

Ljung
ljung

Ljung är en mycket tålig höstväxt som ofta klarar av även vintern. Finns i alla nyanser, från purpurröd till vit. Tycker inte om att torka ut, så håll jorden fuktig. Snygg i kombination med murgröna.

Prydnadskål
kal

Prydnadskålen har blivit vanlig i höstkrukorna de senaste åren, eftersom den är vacker att kombinera med andra växter. Det är också effektfullt att plantera ett flertal i olika variationer. Den är mycket vädertålig, och den vackra färgen kommer när temperaturen sjunker under 15 grader. Lite frost är inga problem. Vattna sparsamt.

Krysantemum
krysantemum

Krysantemum finns i en mängd olika färger och bildar ett vackert blickfång med sina mängder av blommor. Vattna regelbundet, den tål inte uttorkning. Trivs bäst i lite skuggigt läge.

Höstanemon
hostanemon

Höstanemonen är en tålig, höstblommande perenn med rosa blommor. Vattna lagom, och plantera den gärna i rabatt över vintern.

Text Anders Kristensson Foto Monika Norrby

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas