Trädgårdsdrömmar på pränt
Hemma | Se & läs | Böcker
Foto: Colourbox

Trädgårdsdrömmar på pränt

Tomat- och krasse-plantorna står och trängs på fönsterbrädan. Jag ser framför mig prunkande blomsterrabatter och frodiga grönsaksbäddar. Sen brukar invasionen av maskrosor och sniglar släcka hoppet. Dags att ta hjälp av expertis!

Publicerad 2013-04-25

 


Handbok för din trädgård – hur du gör steg för steg
med text av Susanna Hultin och foto av Görgen Persson (Semic) är en perfekt åretruntguide för nybörjaren. Men även den som har haft trädgård länge kan hitta nya tips. Jag tänker pröva att göra mördarsnigelfällor av uppochnedvända grapefruktskal och strö ut kaffesump mellan jordgubbsplantorna.


Varför blommar det inte?
Agneta Ullenius svarar på frågor från läsare på SVDs hemsida och har samlat svaren i en bok (Norstedts). Fotograf är Jurek Holzer, som ibland medverkar i Veteranen. Här ges bra planteringsråd som att kolla vad grannarna lyckas med innan man förköper sig på nya plantor.


Jag kanske inte ska satsa på rabatter alls. I Dina gröna drömmars trädgård av Carina Bergius, foto Amelie von Essen (Semic), har blommorna ersatts av gröna bladväxter som hostor med brokiga blad, bambu, klättrande pipranka och formklippt buxbom. Pergolor, betong, singel, naturstenar och dammar ramar in.


Den vegetariska kokboken från Slottsträdgården Ulriksdal av Katarina Nordgren (text) och Tomas Södergren (foto) innehåller recept framtagna av trädgårdscaféets egna kockar. Vad sägs om en soppa gjord på vårens första kirskålsblad? Men här finns också rätter med ingredienser som måste köpas i mataffären – ingefära, tofu, qinoa och valnötter.


Paradiset – Underbart, enkelt och lite lagom slarvigt i trädgården
av Sanna Töringe (Natur & Kultur). Slarvigt betyder här att man lämnar kvar rishögar för djur som går i dvala under vintern och låter träd och buskar växa sig höga så att fåglar kan vara där.

Växthus och uterum av Eva Robild (ICA Bokförlag) tipsar om hur man väljer rätt växthus och hur man kan inreda det för att förlänga sommaren. Ja, tack, vill ha!

Citrusdrömmar & olivlundar – Medelhavskänsla i trädgården av Camilla Arvidsson (ICA Bokförlag). Det är bara att blunda och önska!

 

Gunilla Lindahl
Redaktionschef på Veteranen

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas