Så funkar hörapparaterna
Hörapparater idag: färgglad propp, diskret i brons eller extravagant med äkta guld och diamanter.
Ekonomi & juridik | Hemma

Så funkar hörapparaterna

Hörapparater är små avancerade datorer. De har blivit mindre och det innebär att reglagen är mindre och kräver fingerfärdighet. Det är inte alltid lätt för en åldrad hand att hantera det.

Publicerad 2011-11-11

Dessutom kan man inte få hjälp av andra eftersom apparaterna inte har någon markering för rätt läge. Det är bara den hörselskadade själv som kan avgöra genom att lyssna.

Genom riktmikrofoner och system för bullerreducering förbättras hörapparaternas ljudkvalitet så att de fungerar bättre i stora sällskap.
Men det behövs ofta mer än hörapparater för att förenkla livet.
– Främst forskar vi om hur man kan integrera hörselhjälpmedel med andra produkter som tv, telefon med mera. För att det ska vara möjligt är det viktigt att det finns telespole i hörapparaterna, säger Peter Nordqvist, doktor i hörselteknik och chef för det nystartade Forskningsinstitutet Hörselbron där man forskar om hörselhjälpmedel.

Hörselbron ägs av Hörselskadades Riksförbund, HRF, och samarbetar med bland annat landsting, företag och universitet.

 

Telespolen underlättar för den som har hörapparat att höra radio, tv, telefoner och andra ljudkällor genom att överföringen som är magnetisk »går förbi« högtalaren och rumsakustiken. För att kunna höra i telefon med telespole krävs att hörapparaten är försedd med T-läge. Många hörapparater har inte T-läge.
– Utvecklingen av hörapparaternas ljudkvalitet går långsamt eftersom de redan är väldigt bra, säger Peter Nordqvist. Men ljudet kan förbättras ytterligare när hörapparaten är direktkopplad till till exempel tv:n.

Han har bland annat forskat om röststyrning av hörapparater och anser att det är nödvändigt eftersom knapparna blir allt mindre. Det har också gjorts försök med appar till telefonen för att styra hörselutrustning.
Batterierna i hörapparaterna är ofta små och svåra att byta. Men snart kommer batterier som kan laddas med hjälp av en adapter. Då slipper man batteribytena.
Det forskas också om bränsleceller som kan ersätta dagens batterier. Cellerna drivs med metanol och ger mer energi än ett vanligt batteri.
– Jag misstänker att den tekniken kommer att möta motstånd, eftersom dagens hörapparatbatterier är dyra och det finns mycket pengar att tjäna för tillverkarna, säger Peter Nordqvist.
På längre sikt kommer hörapparaterna att bli mycket mer avancerade. Datortekniken utvecklas snabbt och det kommer även hörapparater att kunna dra nytta av.
– Jag kan tänka mig att att en hörapparat i framtiden kan spela in samtal på främmande språk och läsa upp det på svenska, säger Peter Nordqvist.
– Den typen av appar finns idag för mobiltelefoner.

 

Bernt Andersson
redaktionen@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas