Hälsa

10 tips för bättre hörsel

Om man har svårt att höra blir tillvaron ansträngande. Här är 10 knep som underlättar hörandet.

Publicerad 2011-11-09

1.

Sök kunskap om din hörsel. Kontakta Hörsellinjen på 0771-888 000.

 

2.

Tala om för dem du träffar att du hör dåligt. Helst så tidigt som möjligt. Då fungerar kommunikationen med omvärlden bättre och risken för missförstånd minskar.

 

3.

Undanröj onödiga ljudkällor. En radio som skvalar i bakgrunden, ett öppet fönster med trafikbrus utanför.

 

4.

Välj lugna miljöer. Tänk på var du hör bäst när du ska träffa någon. Det kan vara enklare att bjuda en mindre krets åt gången än att ha stora middagar.

 

5.

Använd tv:s textning. Många svenska tv-program textas via text-tv. Om du tittar på SVT1 kan du trycka på text-tv-knappen och sedan välja sidan 199. Då kan du se programmet med text. Textsidan för SVT2 är 299, och hos TV4:s olika kanaler finns texten på sidan 890.

 

6.

Använd SMS och e-post. Varför ringa om ljudmiljön är dålig? Skicka ett textmeddelande istället.

 

7.

Använd internet. Om du missar ett nyhetsinslag eller ett program i radio/tv kan du ibland läsa en textversion eller se om/lyssna på det via kanalens webb.

 

8.

Anhöriga kan ge ett ovärderligt stöd när hörseln förändras. Det kan handla om enkla saker som att komma ihåg att det är lättare att uppfatta vad som sägs om man har ögonkontakt först. Bra belysning gör det lättare att se munrörelser. Sitt med ryggen mot fönstret.

 

9.

Kolla din hörsel. Är du osäker på hur du hör? Testa dig själv i HRFs tal-i-brus-test på www.horseltest.se eller telefontest på 0900-20 33 000. Du kan också vända dig direkt till vården för hörselkontroll.

 

10.

Vänta inte – sök hjälp direkt. Om du vet att du har nedsatt hörsel är det viktigt att du inte dröjer med att söka hjälp – då mår du bara dåligt i onödan. Vänd dig till hörselvården för en hörselutredning. Ofta behövs remiss från primärvården.

 

Bernt Andersson
redaktionen@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas