Din hörsel påverkar din personlighet
Nyheter | Psykologi
Hörselnedsättning gör dig introvert Foto: Colourbox

Din hörsel påverkar din personlighet

Har du en vän som blivit mer introvert på senare tid? Det kan bero på hörseln, visar en ny studie från Göteborgs universitet. Det är viktigt att den som hör dåligt får hjälp.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2014-03-17

Undersökningen visade att deltagarna, som var mellan 80 och 98 år, blev mindre utåtriktade över tid. Den enda faktor som kunde relateras till beteendeförändringen var hörseln.

– I våra tidigare studier har vi sett att utåtriktade individer är mer nöjda med sina liv. Dels tänker man sig att utåtriktning speglar en positiv grundinställning, men det visar sannolikt också hur viktigt det är för de flesta att dela glädje men även sorger med andra människor. Även om vi inte kan dra slutsatser kring orsakssamband kan vi ändå anta att kopplingen mellan sänkt hörsel och minskad utåtriktning utgör ett potentiellt hot mot välbefinnande hos äldre, säger Anne Ingeborg Berg, legitimerad psykolog och forskare vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

De flesta blir mindre utåtriktade med åldern. Men för personer med försämrad hörsel är det betydligt mer påtagligt. Om försämrad hörsel i förlängningen kan öka risken för depression är det av stor betydelse att uppmärksamma och kompensera sänkt hörsel hos äldre.

Totalt undersöktes omkring 400 personer under en 6-årsperiod.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2014-03-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas