Var så goda – julen är serverad
Foto: Pernilla Wästberg
Hemma | JULPYNT

Var så goda – julen är serverad

JULPYNT. Dofterna och färgerna, det är det som gör julen, tycker inredaren och förra slottsintendenten Inger Torebo. Hon planerar noga hur lägenheten i Lund ska prydas och blandar lustfyllt gammalt och nytt.

Publicerad 2012-12-12

När vi stiger in i Inger Torebos våning med utsikt över Stadsparken möts vi av doften av nybakta lussekatter och kardemummakakor.
– Kanel och apelsindoft hör också till julen och naturligtvis måste jag preparera några apelsiner med hela nejlikor, säger Inger.
– Förr var det andra dofter. Mitt starkaste minne från barndomens jular är de nyfernissade golven. Det var alltid mamma som gjorde det jobbet inför storhelgen, pappa hade astma och höll sig på avstånd.
Inger är uppvuxen i småländska Markaryd och tycker om att ha naturen och skogen tätt inpå sig. Inte så enkelt när man bor i en stadsvåning, men alltid, året om, finns här små arrangemang som tydligt talar om vilken årstid som råder.
– Så fort jag kommer ut i naturen samlar jag grenar, kvistar, mossa och annat jag hittar, särskilt till jul förstås.
Nu är till och med balkongen »stajlad« med granris och kvistar så stadiga och bekväma att talgoxarna och stararna helt klart föredrar Ingers balkong framför grannarnas.

Vad har du för känslor inför julen?
– Julen har alltid varit betydelsefull för mig. Som vuxen har jag flyttat minst ett dussin gånger och även »bytt familj« några gånger. Och oavsett var jag bott, har jag alltid sett fram emot julen och gjort det trivsamt kring mig. Men  jag gör det för min egen skull, jag tycker verkligen att det är roligt.
Intresset för textilier, mat, kultur, design och trädgård har följt Inger genom åren. Och 2002 när hon blev intendent på Hovdala slott utanför Hässleholm föll alla bitarna på plats.
– Det var fantastiskt att få vara med och väcka Hovdala ur sin Törnrosasömn. Här fick jag dessutom ansvaret för gamla föremål och byggnader – och inte minst välkomna besökare. Samma glädje har jag känt de senaste åren när jag drivit  caféet i Botaniska Trädgården  här i Lund.
Hur gör du när du skapar julstämning hemma hos dig?
– Jag ser julen som ett lustfullt projekt, en scenografisk mix av gammalt och nytt, av minnen och upplevelser!
– Först, om man som jag bor i en liten våning, måste man koncentrera sig och använda några få teman. Sedan startar jag med en inventering och gör som Cajsa Warg säger: »Man tager om man så haver«. Jag letar helt enkelt i gömmorna. Och några användbara saker kan nog alla hitta i sina skåp.
Inger gillar att återanvända saker. I år tog hon fram en gammal handvävd yllevepa, köpt för snart 50 år sedan i en antikaffär i Landskrona. Hon tvekade att sätta saxen i den, men den förvandlades till två fina julkuddar. Samma sak med
det gamla bolstervaret, det fick också bli julkudde.
– Som dukar i juletid använder jag helst gamla, vita, handvävda dukar, nymanglade förstås. Jag har inga röda juldukar, tycker färgen dominerar för mycket. Jag kompletterar i stället det vita med några röda accenter. Och någon julservis  har jag inte. Jag har alltid varit »antiservis«, ända sedan ungdomen, och köpt udda tallrikar och glas i stället. Till mitt julaftonsbord dukar jag med gråmönstrade gamla engelska tallrikar och udda handblåsta glas.


Röda tulpaner och amaryllis

Inger planerar noga och skriver inköpslistor. Sedan går allt i rask takt, det tar bara ett par dagar, och till första advent är allt klart. Nu får allt stå framme till nyår, det enda som byts ut efter hand är blommorna. Röda tulpaner och amaryllis tillhör favoriterna.
Alla som kommer på besök går gärna runt och beundrar Ingers arrangemang. Alabasterskålen med valnötter och en ljusslinga till exempel. Den är placerad intill fönsterlampan med vit, handsydd skärm. Skärmen är egentligen den hatt som  Inger sydde för 47 år sedan och som bars av Ingers mamma på dotterns bröllop.
På spegelbordet i hallen samlas ljus-stakar i mässing och gulmetall. De är alla av olika modell, men bildar ändå en enhet. Och i julgranen hänger några favoriter från barndomen, två flugsvampar i glas och ett par kulor från mormors gran. Idag har de en hedersplats tillsammans med några nyköpta färgglada julfigurer från Mexiko.
I ett patinerat tennfat har Inger placerat valnötter, kanelstänger och röda Alice-äpplen. Ett blickfång som också sprider juldofter. Allt är klappat och klart för julen.
Text Lena Birgersson
Foto Pernilla Wästberg

INGER TOREBO


ÅLDER:
68 år.
BOR: I en tvåa i centrala Lund.
BAKGRUND: Startade och drev klädföretaget Kardborren på 1980-och 90-talen, projekt-ledare, intendent på Hovdala slott, drev Café Botan i Lund, med mera.
GÖR JUST NU: Arbetar med butiksinredningar och entréer.
INTRESSEN: Textilier av alla slag, mat, konst, litteratur, trädgård och design.
TYCKER OM: Att skapa stämningsfulla miljöer omkring sig, oavsett årstid.
FIRAR JUL: Ja, tillsammans med barnen och deras familjer.

Ingers inköpslista
Amaryllis, röda tulpaner, värmeljus, vita julgransljus, vita kanalljus, apelsiner, duväpplen, lummer (inte svensk som är fridlyst), valnötter, saffran, Zeunerts lagrade julmust, granatäpplen, grönkål.

Ingers bästa jultips

  • Leta i gömmorna, säkert har du något med rätt form eller färg som du kan använda till jul.
  • Leta också på loppisar eller i antikaffärer, patinerat är vackrast och återanvändning att föredra.
  • Plocka in ris och mossa, använd bara levande, organiskt material.
  • Förnya blommorna under december när det behövs.
  • Tänk på dofterna: kanel, kardemumma, stearin, apelsiner med kryddnejlikor.
  • Tänd levande ljus, men tänk på eldfaran.
  • Överdekorera inte, gör små öar av dina arrangemang.
Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas