Julfröjd för ögat
Foto: Susanna Rosén
Leva & uppleva | Juldekorationer

Julfröjd för ögat

De mest stämningsfulla juldekorationerna skapar du själv genom att ta in lite av naturen. Låt mossa och kvistar förgylla blomsterarrangemangen.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-12-14
amaryllis
Amaryllis

Praktfull i rött och grönt

Vill man få en riktigt maffig bukett köper man ett antal mustigt röda amaryllis som snittblommor, och sätter i en hög guldvas som matchar ståndarknapparnas färg. En bas av kryptomeriakvistar gör att amaryllisarna står stadigt och inte faller åt sidan. Några kängurutass med matchande röda blommor har också stuckits ner i vasen.

applen
Äpplen

Pynta med juläpplen

Det är vackert att bara fylla en hög genomskinlig vas med juläpplen. Några har pudrats med florsocker, andra är naturella. Finast blir det att använda små, röda äpplen. Om man inte har ett eget äppelträd, och har sparat en del av skörden på ett svalt ställe, finns extra små, röda äpplen att köpa. Den enda dekorationen är en liten mistelkvist som har knutits fast med natursnöre runt vasen.

rod-tulpan
Röd tulpan

Mossigt med vårkänsla

Om december inte är allt för kall kan man plantera jultulpaner, Brilliant Star, i en kruka och ställa på trappen. Täck jorden med mossa från gräsmattan. Inomhus i värmen blommar jultulpaner över snabbt. Utomhus, om temperaturen inte sjunker för mycket under nollan håller de sig fina betydligt längre. Bakom står en plåthink med vitblommande julros med murgröna som bas.

vit-blomma
Vit julros

Vinterns vita blomma

Plantera en julros i blom på ett fat med jord. Täck sedan jorden med mossa. Så här fin mossa finns att köpa. Annars funkar mossan i gräsmattan också bra. Låt gärna dekorationen stå på ett svalt ställe, åtminstone nattetid, så varar blomningen längre. När julen är över, eller julrosen har blommat klart, kan man spara den i ett svalt utrymme och plantera ut den så snart det går att gräva i trädgården.

Text och foto: Susanna Rosén

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-12-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas