Smycka med amaryllis
Foto: Susanna Rosén
Hemma | Jul

Smycka med amaryllis

När det är som mörkast ute njuter vi av julens mest praktfulla lök. Amaryllis finns i många olika blomfärger – bourgogne, rött, olika nyanser av rosa, gult eller vitt. Enfärgad eller flerfärgad, enkel eller dubbel. Det är bara att välja och vraka.

Publicerad 2013-12-11

Ståtliga amaryllisar skapar en härlig julstämning. De allra maffigaste kan få blommor som mäter upp emot 24 cm i diameter högst upp på en halvmeterhög stängel. Variationen är stor. De minsta sorterna är mer blygsamma och blomman mäter inte mer än 5-6 cm i diameter.

Färgen slår an tonen

Den traditionella amaryllisen blommar med riktigt julröda klockor. Om man väljer sorter i andra färger än rött känns den mer som den vårblommande lök den var en gång i tiden. Vitblommande amaryllis ger en fin vintrig känsla och är lika vackra till nyår och en bit in på det nya året. En skimrande äppelblomsrosa amaryllis blir nästan ännu finare som vårblomma.

Uppsving

Det var först under 1960-talet som amaryllisen lanserades som julblomma. Då var det röda amaryllis som gällde. Under 1990-talet hade amaryllisen ett riktigt uppsving. Mängder av nya sorter, med nya färger och former på blomman, kom ut på marknaden. Det var då vi fick amaryllissorter med ett mer vilt utseende som spindelamaryllis och fjärilsamaryllis.

Lök eller färdig blomma

Det enklaste är att köpa en färdigdriven lök i kruka eller en snittblomma i vas. Fördelen med att driva lökarna själv är att det finns fler sorter att välja bland, men utbudet av färdigdrivna lökar ökar alltmer.

Köper man amaryllis i knopp blir det lättare att tajma när den ska blomma. Om man däremot driver själv kan det vara svårare att pricka in julhelgen. Det brukar ta någonstans mellan sex och tio veckor från plantering till att den blommar. Hur lång tid det tar innan den blommar beror på vilken sort det är och  hur varmt den står.

Foto: Susanna Rosén

Vacker i bukett

Något som kommer allt mer är amaryllis som snittblomma. Varje jul och nyår hittar man amaryllis för buketter som säljs tillsammans med tulpaner, hyacinter och snittgrönt. De är vackra att kombinera med andra snittblommor men man kan också ha ett fång med bara amaryllis. Det kan till och med räcka med en enda maffig amaryllis i en enkel vas. Den ser ut som en lilja i en bukett. Skillnaden är att en amaryllis inte doftar, något som är en fördel för allergiker.

Foto: Susanna Rosén

Rädda brutna stjälkar

Ibland viker sig blomstängeln för att den blivit allt för lång och gänglig, eller att löken tippar för att den planterats för grunt. Ett bra sätt att rädda en amaryllis som kapsejsat är att klippa av stängeln och sätta den i vas eller hänga den upp och ner i en tråd och fylla stjälken med vatten. Det beror på var stängeln vikt sig. En blomkalk som vilar i en liten skål med vatten blir söt som bordsdekoration.

Text och foto: Susanna Rosén

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas