Mat & Dryck

Boktips: Färskvara

Publicerad 2010-12-17

altRosendals Trädgård – Ett år med trädgård och mat av Malou von Sivers (text) och Lena Koller (foto), Norstedts ca 225 kr.

Under ett års tid har de följt arbetet i det biodynamiska mekkat Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Resultatet har blivit ett kärleksfullt porträtt av odlingarna och människorna bakom dem. Här finns tips månad för månad för trädgård och kruka. Recept på mat och dryck tillredda av aktuella ingredienser. Läckert och njutningsfullt fotograferat.

 

altAllt om mat – Stora kokboken, ca 299 kr.

Tidningen Allt om mat har gett ut många kokböcker (Tack för Stora köksskolan och Fredagsgourmet!) men nu kommer den största boken någonsin. Kräver ett halvt matbord minst! Men vad gör det när här ges nya varianter på vardagsmat som pasta med rödbetor, rucola och fetaostsås eller en snabb soppgryta på kokosmjölk, räkor och currypasta.

Allt om mat är fenomenala på menyer från drinken och förrätten till det lilla extra på slutet! Till nyår får det kanske lov att vara en skaldjurstallrik med löjrom och citronkräm som förrätt följt av gös crème ninon med skummig champagnesås och en skaldjursrisotto med parmesan. Till efterrätt en chokladtryffelterrin på tre sorters choklad: mörk, vit och mjölkchoklad som serveras med rårörda hjortron. Mums!

altBonniers kokbok, Albert Bonniers förlag, ca 239 kr.

»Den enda kokbok du behöver«, skryter bokens huvudredaktörer Birgit Hemberg och Fredrik Eriksson. Men vänta lite nu, visst ger Fredrik Eriksson även ut egna kokböcker vid sidan om… Detta är den bibel (670 sidor) som behövs till exempel när man vill vara säker på hur länge fisken ska kokas, se bara efter i tabellen över tjockleken på filén.

Bonniers kokbok kom ut första gången för 50 år sedan med legendariska Pernilla Tunberger och Tore Wretman som redaktörer. Årets upplaga är inte dåligt uppbackad den heller – här medverkar Örjan Klein, Anna Bergenström, Gert Klötzke och Jan Hedh med flera. Boken är uppdelad i olika kapitel: Årstidsmat, Snabblagat (max 25 min), Vegetariskt, Svenska klassiker osv. Tittar man på underrubriken Kalv så får man recept på allt från kalvstek med gräddsås till ossobuco. Kapitlet Asiatiskt förklarar asiatiska ingredienser och sen är man redo att ge sig på den vietnamesiska fonduen.

altEnklare bröd av Martin Johansson, Natur & Kultur, ca 158 kr.

»Recept på knådfria bröd med och utan surdeg« är undertiteln. (Man tackar, matbröd är svårt nog för en novis). Surdegstrenden fortsätter att jäsa ute i landet och denna utgåva är en uppföljare till succéboken Surdegsbröd som kom ut förra året. Martin Johansson visar pedagogiskt hur han lägger upp degen för jäsning på en handduk och jag börjar tro att även jag kanske vågar sätta en surdeg en dag!

 

altHela årets kokbok av Fredrik Eriksson, Natur&Kultur ca 199 kr.

Några recept känns igen från Fredrik Erikssons tidigare böcker, till exempel Fiskgryta frånn Smögen. (Men det är förlåtet för den är så god!) Andra är adopterade från kända kockar som Jamie Oliver. (Också det förlåtet eftersom Helgrillad kyckling à la Jamie verkar vara kolossalt god). Bäst är Fredrik Eriksson på hemmaplan, Långbro Värdshus. Hans julbord är bland de bästa så recepten på senapssill och Långbrosill 2007 är värda att pröva.

Text: Gunilla Lindahl

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas