Boktips: Magnifikt om mästare
Se & läs | Julklappar

Boktips: Magnifikt om mästare

Veteranens reporter Jan Arleij tipsar om hårda klappar med många sidor, till någon annan eller till dig själv.

Publicerad 2011-12-20

Zlatan

Jag är Zlatan Ibrahimovic´
berättat för David Lagercrantz
Albert Bonniers förlag, cirka 159 kr

Snacka om In medias res (I händelsernas mitt) – ett grepp som innebär att historien i någon mening rivstartar, liksom på volley, eller med en cykelspark. Först kommer 50 sidor bilder. Sedan inleds berättelsen med det jag vill ha svar på först: kalabaliken i Barcelona, och uppbrottet. Därefter skildringen av världsstjärnans högst oglamorösa start i livet.
Det är Zlatan som berättar, det är hans språk och hans tankar. Det är ett fascinerande hantverk av Zlatans språklige motpol – David Lagercrantz. Han utför en stilövning i den högsta skolan som gör att det här funkar och bli trovärdigt.
Boken blir också ett skarpt socialt dokument om integrationens svårigheter, och möjligheter. Skildrad av och genom en komplicerad men vanlig kille på ett rättframt sätt.

 

Björn Borg och Wimbledon
Sune Sylvén
Norstedts, cirka 168 kr

Minns ni Borgs Wimbledonfinaler? Vi som såg glömmer aldrig. Dominansen och kylan, mitt i den osannolika spänningen och sommarhettan. Sannsagan om de fem raka titlarna utgör svensk idrottshistoria och toppar nog Råsunda 1958 och Ingos Floyd-knock 1959.
När sportsaga med lyckligt slut blir verklighet händer något med oss. Det blir en lyckoupplevelse att läsa Sune Sylvéns närvarande skildringar av matcherna och hans sakkunniga och disciplinerade beskrivning av Borgs väg genom livet och tenniskarriären.
Precis som i Zlatanboken finns ingen dyrkan eller personkult, och heller ingen självömkan, när uppförsbacken är brant. Det gör de ikoniska idrottsbragderna än mer självlysande.

 

Beethoven: biografin
Åke Holmquist
Albert Bonniers Förlag, cirka 332 kr

Man behöver alltid ha en ingång. Exempelvis till klassisk musik. Beethoven tog tag i mig tidigt i livet, men först som levnadsöde: musikgeniet som förlorar hörseln men som skriver ändå. Makalöst, nionde symfonin till exempel, på inre gehör!
Åke Holmquist – före detta konserthuschef i Stockholm och för 60 år sedan vinnare i tv:s Kvitt eller dubbelt i ämnet…ja, just det, Beethoven – satsar 974 sidor på att ge oss Biografin om mästaren.
Ingen sängfösare, boken väger minst två kilo, men väl en följeslagare, med en mångfald av ingångar till Beethoven som komplex person och till hans musik. Tid, arv, miljö – allt finns där harmoniskt orkestrerat och tillgängligt.

Läs också
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas