Se & läs

Boktips: Kliver ut ur skuggan

Publicerad 2010-10-07

Mikael Ekman och Daniel Poohl
Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna
Natur & Kultur, ca 199 kronor

Författarna och journalisterna Mikael Ekman och Daniel Poohl gör en tydlig och utförlig genomgång av Sverigedemokraternas framväxt och hur partiet försökt tvätta bort den högerextrema stämpeln. Mikael Ekman och Daniel Poohl visar dock att människor som tidigare förekom i nazistiska grupperingar
fortfarande är verksamma i partiet. Partiet försvarar sig med att »vem som helst kan hamna snett«.

Genom intervjuer med partiföreträdare, genomgångar av partuttalanden och propagandamaterial får läsaren en bild av ett parti som bygger sin politik på främlingsfientlighet och på det man kallar för svenskhet. Sverigedemokraterna säger också sig vara det svenska folkhemmets enda försvarare. Boken, som är heltäckande, förklarar framför allt hur partiet kunde ta klivet ut ur skuggan och vinna det stöd man har idag.

2 x Dennis Lehane
Patient 67
Bonn iers, ca 79 kronor (pocket)

I Patient 67 får vi följa den federala sheriffen Teddy Daniels besök på ön Shutter Island utanför Boston. Här ligger ett hårdbevakat sjukhus för våldsbrottslingar och en morddömd patient har nyligen rymt.

Men det är något märkligt som pågår på sjukhuset. Alla är förtegna och försöker dölja något. Tillsammans med en kollega inleder Teddy Daniels en undersökning och allt pekar på att fallet handlar om något annat än en förrymd patient. Fram växer bilden av något fruktansvärt som får Teddy Daniels att tvivla på sig själv. Filmen Shutter Island som bygger på boken kom nyligen ut på dvd.

Gone, baby, gone
Bonniers, ca 89 kronor (pocket)

En fyrårig flicka försvinner spårlöst. Den unga mamman är till en början förtvivlad, men efter en tid avtar saknaden och snart är hon likgiltig inför dottern. Polisens spaningar går i stå. Inte ett spår finns.

Privatspanarna Patrick McKenzie och Angela Gennaro tar motvilligt på sig fallet efter att flickans släktingar övertalat dem. McKenzie och Gennaro letar i Bostons allra smutsigaste kvarter. De möter kriminella och nedsupna människor som väcker avsky. Deras resa blir mycket värre än de fruktat. För vem vågar man lita på i en värld där våld och övergrepp ersatt kärlek och
mänsklig värme.

Tipsare: Peter Söderlund

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas