Se & läs

Storartade berättare

Publicerad 2011-02-15

alt

Spill – En damroman
Sigrid Combüchen
Norstedts, ca 179 kr

Denna Augustprisade bok läste jag långsamt och njutningsfullt som för att suga på karamellen. Kanske gjorde det att jag ibland förvirrade mig bort i handlingen för den utspelas på flera plan – på 30-talet och i nutid. Men kvar finns en varm känsla för den unga Heddas första steg på egna ben i storstaden – inackorderingen i ett delat rum med avskiljande gardin, första jobbet som sömmerskeelev, första kärleken till en konstnärssjäl. En målande 30-talsskildring dessutom – nu vet jag hur det var att leva på mormors tid. Jag tänker läsa om den!

alt
Minnen
Torgny Lindgren
Norstedts, ca 174 kr

Välskriven, lättläst och rik på betraktelser och minnen från uppväxten och vidare till vuxenlivet och författarskapet. Det är en njutning att läsa Torgny Lindgrens språk. Han har hotat med att detta är hans sista bok. När han talade på Bok&bibliotek i höstas sa han så här:

»Allt jag har skrivit har jag skrivit i munterhet. Nu saknar jag min ungdoms och manlighets munterhet. Det är nog ett skäl att jag lämnar ifrån mig denna bok.
Ålderdomen börjar nu.«

Må han ha fel och fortsätta att skriva länge än!

alt

Emma och Uno
– Visst var det kärlek
Märta Tikkanen
Forum, ca 174 kr

Emma är bara 18 år och blir trollbunden av en åtta år äldre man som tar henne till hustru för pengarnas skull och gör henne till mor till sex barn innan hon fyllt 26 år. Uno Stadius är Märta Tikkanens morfar och hon minns honom inte, däremot sin mormor. Genom morföräldrarnas brevväxling och egna efterforskningar tecknar hon deras kärlekssaga.

Kärlekssaga? Uno far iväg till Sverige och föreläser, träffar svenska konstnärseliten, grundar Brunnsviks folkhögskola och gör slut på hennes mödernesarv. Ständigt skuldsatt, alltid på resande fot, sällan hemma hos hustrun och barnen. Så levde en självupptagen man i början av förra seklet.

Märta Tikkanen fascineras av hans drivkraft som folkbildare och upplysningsman.
När Emma skiljer sig från honom är han slut som människa.

Jag tänker äntligen, Emma är äntligen hemma! 

Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

Boktipsen är hämtade från Veteranen nr 1 2011.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas