Citronkyckling
Mat & Dryck | Recept
Foto Marcus Lawett

Citronkyckling

Kyckling med smak av citron, timjan och vin. Serveras direkt från ugnen tillsammans med gnocchi och parmesan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-22

4 portioner

1 hel kyckling
2 citroner
1 tsk salt
3 stjälkar blekselleri
1 palsternacka
1 gul lök
1 hel vitlök
0,5 dl olivolja
2 msk hackad färsk
timjan
1 tsk grovt salt
nymald svartpeppar
1,5 dl torrt vitt vin
8 körsbärstomater på kvist

Till servering
Gnocchi med smör och parmesan
1. Värm ugnen till 230 grader, grill.
2. Stycka kycklingen i åtta delar. Pressa en halv citron över skinnsidan, salta. Spara den andra citronhalvan.
3. Skär sellerin i små tärningar. Skala palsternackan och skär i lika små tärningar. Skala och hacka löken.
4. Dela den andra hela citronen och vitlöken mitt på. Bryn dem på snittytan i en torr stekpanna tills de får färg.
5. Lägg selleri, palsternacka och lök i en ugnsform. Häll över olja och pressa över den sparade citronhalvan. Strö timjan över alltihop. Salta med grovt salt och ta några varv med pepparkvarnen. Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna.
6. Kläm ut klyftorna ur en halv brynt vitlök och lägg den andra halvan i formen. Pressa över den halva stekta citronen och lägg den andra halvan i formen. Häll i vinet.
7. Ställ formen längst ner i ugnen. När skinnet har blivit torrt, efter ca 15 min, pensla med olja. Lägg tomaterna överst och stek i ytterligare ca 30 minuter.
8. Servera med gnocchi med lite smör och parmesan.

 

Recept: Tareq Taylor

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas