Mat & Dryck | Recept

Clam Chowder, musselgryta

En värmande och matig musselsoppa eller - gryta med amerikanska anor.

Publicerad 2008-10-05

2 portioner

1/2 pkt bacon (70 g)
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
4 potatisar (200 g)
1 lagerblad
6 dl hönsbuljong
1-2 dl majs
1 tsk torkad timjan
1/2 kg tvättade musslor (200 g utan skal)
1/2 röd chili
1 dl hackad slätbladig persilja
1/4 citron, saften
3 msk grädde eller crème fraiche
salt och peppar

1. Skär bacon bitar och stek i grytan tills den får färg. Hacka lök, vitlök, selleri och potatis och lägg i grytan tillsammans med lagerblad och 3 dl buljong. Puttra sakta i 15 minuter.
2. Lägg i majs, timjan och resten av buljongen och puttra i 20 minuter till.
3. Koka de tvättade musslorna genom att hetta upp en gryta med lock. Häll sedan i 1-2 dl vatten tillsammans med musslorna, lägg på locket och låt dem ånga tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Häll av musslorna genom en sil och spara spadet. Häll sedan både musslor och spad i grytan. Spara eventuellt några musslor till dekoration.
4. Tillsätt chili, persilja och citronsaft och tag bort lagerbladet.
5. Mixa hälften av soppan och häll sedan tillbaka den. Rör i grädde och smaka av med salt och svartpeppar. Låt soppan bli varm före servering.
Ett gott surdegsbröd passar bra till den varma grytan.

 

Recpet Malin Ottosson

Foto Björn Tesch

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.