Crêpes suzette
Mat & Dryck | Baka
Foto: Ulrika Ekblom

Crêpes suzette

Flamberade apelsinpannkakor (makalöst goda!). Se till att ha ett lock redo när du flamberar för att kväva elden om den blir oväntat stor.

Publicerad 2009-08-04

4 portioner

Crêpes
3 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1 1/2 msk strösocker
1 msk rapsolja eller liknande
neutral olja
1 krm salt
Smör till stekning

Sås
1 dl strösocker
100 g smör
1 dl nypressad apelsinsaft
Finrivet skal av en apelsin
Ev ½1/2 dl Grand Marnier eller annan apelsinlikör till flambering
Ev vaniljglass till servering

Crêpes
1. Vispa ner mjölken i mjölet lite i taget. Vispa till en slät smet och vispa sedan ner resten av ingredienserna.
2. Smält lite smör i en stekpanna inför varje crêpe. Grädda tunna crêpes på ganska hög värme och lägg i en trave på en tallrik. Vik ihop dem till trekanter.

Sås
1. Mät upp sockret i en ganska stor stekpanna, gärna med höga kanter. Låt det smälta på hög värme. Rör inte, men peta gärna försiktigt.
2. Tillsätt smöret när sockret smält och fått lite färg. Rör ihop till en bubblande sås.
3. Tillsätt apelsinsaften. Akta dig för heta stänk! Rör lite och låt såsen bubbla tills den är slät igen om sockerklumpar bildades när du tillsatte vätskan.
4. Tillsätt apelsinskalet.
5. Lägg crêpesen i pannan och ös över såsen. Låt dem bli varma och dra sedan stekpannan från plattan.
6. Stänk över apelsinlikören och sätt eld på såsen med en tändsticka eller tändare för att flambera. Servera direkt, gärna med vaniljglass.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas