Fem snabba rätter
Mat & Dryck | Kombinera
Foto: David Loftus

Fem snabba rätter

Det behövs inte många ingredienser för att laga god mat. I sin nya bok använder sig stjärnkocken Jamie Oliver bara av fem ingredienser till varje recept. Det är kombinationerna som är knepet. Prova själv!

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-11-17

Rökig lax med choritzo, en gryta med mört kött, pasta med syrliga smaker, getost i en sallad med betor och slutligen en fransk klassiker för sötsaksälskaren. Vilket av Jamie Olivers redept väljer du?

Goda råd från Jamie Oliver

Fem saker att alltid ha i skafferiet:

  • Olivolja (för tillagning)
  • Extra virgin olivolja (till dressing)
  • Rödvinsvinäger (en allround-smaksättare)
  • Havssalt
  • Svartpeppar

Bra råvaror är A och O
Köp hellre få råvaror av riktigt bra kvalitet. Satsa på det bästa köttet, den finaste fisken och de färskaste grönsakerna du kan hitta. Handla efter säsong så får du mer näring, mer smak och oftast ett bättre pris.

Frysen är din vän!
En del recept lämpar sig bättre i stora kvantiteter, som långkok. Men du kan alltid frysa in, det kommer dagar när man inte hinner eller har lust att laga mat. Kom ihåg att låta maten svalna innan du fryser in den. Dela upp i portionsbitar så svalnar den fortare. Tina maten i kylskåpet när det är dags att äta den.

Satsa på grönt
Örter är en skänk från ovan för varje kock, jag använder massor av dem. Örter är grunden för all matlagning och ger din rätt karaktär utan att du behöver salta så mycket. Dessutom är de fyllda med alla möjliga sorters nyttigheter.

Dölj faktaruta

Recept: Jamie Oliver
Foto: David Loftus

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-11-17
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 8 / 2015. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.