Mat & Dryck

Frasigt sidfläsk à la julskinka

Urbenade spjäll med griljering blir ett bra alternativ till julskinkan.

Publicerad 2009-12-17

Griljerat sidfläsk
Att tillaga och äta upp både en julskinka och revbensspjäll kan kännas lite övermäktigt. Slå ihop dem istället, och gör urbenade spjäll med klassisk skinksmak. Otroligt saftigt och gott!

600-800 g rimmat sidfläsk
2 msk senapsfrö
1 msk svartpeppar
10 kryddnejlikor
Griljering
1 ägg
2 msk senap
2 msk fransk senap
1 msk socker
majsstärkelse (Maizena)
1/2 dl panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd

1. Sätt ugnen på 75 grader.
2. Skär av svålen på sidfläsket och tärna fettsidan cirka 5 mm ner med en vass kniv.
3. Mortla senapsfrön och svartpeppar och gnid in köttet med blandningen.
4. Stick ner nejlikorna i fettsidan på köttet och baka det sedan i ugn över natten.
5. Ta ut köttet och låt det svalna något.
6. Höj ugnstemperaturen till 225 grader.
7. Blanda ägg, de båda senapssorterna och socker.
8. Torka av ytan på fläsket med hushållspapper och sikta över majsstärkelse så stannar griljeringen kvar.
9. Fördela senapsblandningen över fläsksidan och strö över panko eller ströbröd.
10. Griljera köttet mitt i ugnen ca 15 min eller tills ytan fått fin färg.
11. Låt köttet kallna innan det skärs i tunna skivor och serveras på julbordet.

Text och recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas