Getostfyllda lammfärsbiffar med bönor och rotfrukter i rosmarinsky samt vitlökscrème
Mat & Dryck
Getostfyllda lammfärsbiffar Foto Peter Backman

Getostfyllda lammfärsbiffar med bönor och rotfrukter i rosmarinsky samt vitlökscrème

Det här var årets nationalrätt 2005, och receptet har kocken Kent Sandin från Haga Slott i Enköping komponerat.

Publicerad 2008-04-20

4 portioner

500 g lammfärs
1 ägg
1 hg getost
lite finhackad färsk timjan
salt och peppar
smör att steka i

Bönor:
2 dl torkade bruna bönor
2 normalstora morötter, skalade och tärnade
2 palsternackor, skalade och tärnade
6 dl kalvfond
1 msk hackad färsk rosmarin
salt och peppar
en nypa socker
halv pressad citron

Vitlökscrème:
10 skalade vitlöksklyftor
1 dl vispgrädde
1 msk finskuren gräslök
salt och peppar

Biffarna:
1 Blanda ihop färs, ägg och kryddor och forma till åtta biffar.
2 Dela osten i åtta bitar
3 Lägg en ostbit på varje biff och forma dem så att osten hamnar i mitten.
4 Stek dem i smör.

Bönorna:
1 Skölj bönorna noga och blötlägg i kallt vatten 12-14 timmar.
2 Koka sedan i nytt vatten på svag värme 30-60 minuter tills de mjuknar.
3 Skölj med kallt vatten. Koka under tiden morots- och palsternackstärningarna nästan mjuka i saltat vatten.
4 Häll av vattnet. Tillsätt fonden och bönorna och låt koka tills allt är mjukt.
5 Blanda i rosmarin. Krydda med salt, peppar, socker och citron.
6 Smaka av.

Vitlökscrème:
1 Koka vitlöksklyftorna mjuka i grädden.
2 Salta och peppra.
3 Mixa det slätt och blanda i gräslöken.

Vid serveringen ringla vitlökscrèmen över bönorna.

Recept Kent Sandin
Foto Peter Backman

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.