Inkokt lax med pestomajonnäs och primörer
Mat & Dryck | Recept
Foto Thomas Carlgren

Inkokt lax med pestomajonnäs och primörer

Servera den inkokta laxen med kall pestomajonnäs, primörer och picklad smålök.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-15

400 gram laxfilé, hel

Inkokningslag
4 dl vatten
0,5 msk salt
1 lagerblad
2 vitpepparkorn
4 msk ättiksprit (12 procent)
2 msk vitvinsvinäger

Primörer och blad
4 små fina morötter, gärna med blasten kvar
6 fina rädisor
4 små färskpotatisar, skalade
4 gröna sparrisar
2 vita sparrisar
en halv gurka, med skal och frön borttaget

Pestomajonnäs
2 dl majonnäs
0,25 dl färdig pesto
salt och peppar
eventuell lite citronsaft

1. Koka upp vatten med vinäger, ättika och kryddor.
2. Lägg laxfilén med skinn-sidan uppåt i en ugnsfast form med höga kanter.
3. Häll på lagen, täck formen med plastfilm och låt fisken stå i minst 20 minuter och svalna i lagen.
4. Skala, skölj och dela på primörerna.
5. Koka dem i kokande vatten med massor av salt i några minuter bara, de ska fortfarande ha tuggmotståndet kvar.
6. Dela gurkan i stavar och lägg i iskallt vatten ett tag.
7. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och eventuellt lite extra citronsalt.
8. Servera sedan fisken ljummen eller kall med pestomajonnäs, picklad smålök, gröna blad, primörer och den iskalla gurkan.

Recept Anette Rosvall
Foto Thomas Carlgren

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.