Kåldolmar
Foto Eva Smith
Recept

Kåldolmar

Fyllda godingar med turkiskt påbrå. Svenska kåldolmar finns med i Cajsa Wargs kokbok från 1756.

Publicerad 2008-04-02

Här har vi en invandrad svensk paradrätt. ”Dolma” är det turkiska ordet för fyllning och i Turkiet sveper man in fyllningen i både vin- och kålblad. Det sägs att Karl XII och hans mannar tog med sig receptet hem från Bender men den kanske mer troliga förklaringen är att de turkar som bodde i Sverige under 1700-talet bjöd sina svenska grannar på kåldolmar och lärde ut hur de lagas.

2 portioner

Ingredienser:
1 vitkålshuvud eller spetskål eller savoykål
salt
1/2 gul lök
smör till stekning
1 kall kokt potatis
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
200 g blandfärs
1 ägg
1-2 msk soja
1 msk ljus sirap
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk smält smör
2 tsk farinsocker
salt och peppar

Till serveringen:
kokt potatis
lingonsylt

1. Skär ut stocken ur kålhuvudet med en liten vass kniv. Koka kålhuvudet i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter.
2. Tag upp kålhuvudet och låt det svalna något. Pilla sedan försiktigt loss kålbladen. Skär bort den grova mitten av bladen och spar den.
3. Hacka löken och den bortskurna kålen fint och fräs i smör i några minuter. Mosa potatisen.
4. Blanda mjölk och ströbröd med lök, kål och mosad potatis. Låt stå i 5 minuter.
5. Blanda sedan smeten med köttfärs, ägg, soja, sirap och kalvfond. Salta och peppra.
6. Lägg ut kålbladen och lägg en klick köttfärssmet på varje blad. Vik ihop och rulla till ett paket. Lägg kåldolmarna i en smord ugnssäker form. Pensla dem med smör och strö en nypa farinsocker över.
7. Grädda i cirka 30 minuter i 200 grader tills de fått fin färg.
8. Servera kåldolmarna varma tillsammans med kokt potatis och lingonsylt.

Text: Malin Ottosson
Foto: Eva Smith

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas