Klassisk knäck och lakritsknäck
Mat & Dryck
Foto: Ulrika Pousette

Klassisk knäck och lakritsknäck

Julgodiset är det många längtar mest efter när det börjar närma sig. Här är ett knäckrecept som går att smaksätta.

Tidningen Senioren
Publicerad 2014-12-12

Knäck
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl sötmandel, hackad

1. Koka upp socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull Rör om med jämna mellanrum.
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka.
3. Knäcken är klar när den har en temperatur på cirka 124 grader eller klarar kulprovet.
4. Vänd ner mandeln när smeten är klar. Fyll formarna och låt stelna.
5. Förvara i burk med lock med smörpapper mellan varven. Går utmärkt att frysa.

Lakritsknäck
Gör som i receptet ovan men tillsätt 4 msk mortlad turkisk peppar under koktiden.

Recept: Jenny Warsén
Foto: Ulrika Pousette

Tidningen Senioren
Publicerad 2014-12-12
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 9 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.