Krämig blåmusselsoppa med gremolata
Mat & Dryck
ept, krämig musselsoppa med rostad vitlök, chili och gremolata Foto Björn Tesch

Krämig blåmusselsoppa med gremolata

En massa härlig vitlök hittar du i denna rätt. Musslor, rostad vitlök, chili och rotsaker i en krämig soppa som toppas med fräsch gremolata.

Publicerad 2008-04-19

4 portioner

Soppa
40 st blåmusslor
7,5 dl vitt vin
3 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 röd chili
några kvistar färsk timjan
4 dl grädde
20 g smör
salt och peppar

Gremolata
2 vitlöksklyftor
1 citron
2 kvistar bladpersilja
3 msk god olivolja
salt och peppar

Tillbehör
1 rostad vitlök
1 röd chili
1 kvist persilja
1 skiva ljust bröd (till krutonger)
1 morot
1 palsternacka
smör och olja till stekning

1. Tvätta musslorna väl. Släng de musslor som är trasiga och som inte sluter sig när man knackar på dem. Skala och hacka schalottenlök, skär fänkål och röd chili i små bitar. Finhacka vitlök.
2. Häll lite olja i en kastrull, ställ på medelhög värme och låt den bli het. Slå i musslor, lök, fänkål, chili, vitlök och timjan. Skaka om kastrullen. Slå på vinet och låt allt koka på medelvärme under lock i några minuter tills alla musslor är öppna. Släng de musslor som inte öppnar sig. Sila av buljongen i en ny kastrull, tillsätt grädde och låt detta reducera ned i cirka 10–15 minuter tills det blir en god smak. Vispa eller mixa ner smöret och tillsätt salt och peppar.
3. Gremolata: Tvätta citronen och skala den med en potatis-skalare. Skär bort allt vitt från citronen och strimla den. Skala och strimla vitlöksklyftor och persiljeblad. Blanda vitlök, citronskal och persilja med olivolja. Salta och peppra efter smak.
4. Tillbehör: Skiva vitlöken tunt och stek på mellanhög temperatur i rikligt med olja tills löken fått en gyllenbrun färg. Skär brödet i tärningar och stek i smör tills de blir krispiga. Skala och skär morot och palsternacka i lagom stora bitar och koka sedan i cirka 2 minuter så att de blir mjuka i saltat vatten. Skiva den andra chilin i tunna skivor.
5. Arrangera musslorna i en djup tallrik och lägg på gremolata och tillbehör. Slå på den varma soppan.
Text: Mari-Louise Paulson
Recept Marcus Bermdahl
Foto: Björn Tesch

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.