Mat & Dryck | Baka

Madeleine-kakor

Välkända muffins som Marcel Proust skrev om i sin romansvit På spaning efter den tid som flytt. När han doppar kakan i sin tekopp, väller plötsligt barndomsminnena över honom.

Publicerad 2009-08-04

Madeleinescirka 12 stycken

100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 dl strösocker
Finrivet skal av 1/2 citron.
Smör och mjöl till formarna.

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Pensla formarna noggrant med lite smält smör. Pudra över lite vetemjöl.
3. Smält smöret till kakorna.
4. Mät upp mjöl och bakpulver i en bunke.
5. Vispa ihop ägg, socker och citronskal lätt. Rör ner äggsmeten i mjölblandningen. Rör även ner det smälta smöret i smeten. Låt smeten stå och svälla några minuter.
6. Fyll smeten nästan ända upp i formarna, gärna med hjälp av en spritspåse.
7. Lägg formarna på en plåt eller på ett ugnsgaller och grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter, gärna med varmluft. Grädda något längre om du inte använder varmluft. Kakorna ska bli lätt gyllenbruna på toppen.
8. Stjälp ut kakorna direkt. Ät kakorna samma dag, eller frys in dem som blir över.

Tips!
Det finns speciella Madeleine-formar i välsorterade köksbutiker. Annars går det bra att använda små pappersmuffinsformar.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.