Mandeltårta med smörkräm och flagad mandel
Mat & Dryck
Foto: Charlott Gawell

Mandeltårta med smörkräm och flagad mandel

En riktigt god tårta som du dekorerar med mandelflagor och gärna färska hallon.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-01-24

6-8 portioner

Botten
150 g skalad sötmandel
5 äggvitor
2 dl strösocker

Kräm
1,5 dl grädde
1 dl socker
5 äggulor
150 g smör

Garnering
1 dl flagad mandel
eventuellt färska hallon

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mal sötmandeln fint.
3. Vispa äggvitorna i ren bunke till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget.
4. Vänd ner den malda sötmandeln.
5. Rita två cirklar, ca 24 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper, bred ut smeten innanför cirklarna och grädda 15–20 minuter. Lossa från pappret och låt svalna.
6. Koka upp grädde och socker i en kastrull, tillsätt gulorna och sjud tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och klicka i smöret lite i taget.Vispa för hand till blank och slät kräm. Låt svalna.
7. Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i torr panna.
8. Montera tårtan när allt har svalnat. Bred över hälften av krämen på en botten. Lägg den andra botten ovanpå och stryk ut resterande kräm i ett jämt lager. Strö över mandelflagorna.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-01-24
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas