Mustig gryta med frikadeller och whiskey
Mat & Dryck | Höstmat

Mustig gryta med frikadeller och whiskey

Mustig värmande höstgryta med frikadeller och whiskey.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-11-12

6 personer

Frikadeller
2 ägg
1 dl ströbröd
1/2 dl crème fraiche
2 tsk skånsk senap
salt, svartpeppar, oregano,
lökpulver
800 g lammfärs eller blandfärs
smör

Gryta
2 gula lökar
4 morötter
500 g rotselleri
1,2 liter vatten
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater à 400 g
1/2 dl olivolja
1 msk skånsk senap
1 dl Tennessee whiskey eller bourbon
salt, svartpeppar
2 tsk torkad oregano
1/2 dl färsk persilja

Frikadellerna steker du separat och lägger i grytan på slutet.

1. Vispa ihop ägg och ströbröd med crème fraiche och senap. Smaka av med kryddorna. Låt svälla i 10 minuter.
2. Blanda i färsen, forma till stora köttbullar. Stek dem i smör så de får yta. Ställ undan.
3. Skala och grovhacka löken, låt mjukna i en gryta tillsammans med en klick smör.
4. Tärna morötter och rotselleri, ha ner i grytan. Slå på vatten och salta.
5. Låt puttra i 10-15 minuter.
6. Rör i krossade tomater, olivolja, senap och whiskey. Smaka av med kryddorna.
7. Koka upp och lägg i frikadellerna. Låt puttra i 5 minuter.
8. Strö över persilja vid servering.

Recept och foto: Madeleine Landly

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-11-12
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas