Recept

Nobelkock lagade bästa seniormaten

Publicerad 2011-06-07

Stefan Eriksson blev Årets kock 2005 och skapade menyn till Nobelmiddagen 2008. Nu har hans porterkokta högrev också gett honom segern i tävlingen Mästerkockens Seniormat, där SPF satt med i juryn.

Vinnarbidraget bär det frestande namnet ”Porterkokt högrev med ångad rotfruktscrème, brynt lök och inlagda dillgrönsaker”.
Och juryns motivering lyder:
”En vacker och underbart god rätt med traditionella ingredienser fyllda med smakminnen men tillredda på ett modernt och spännande sätt. Det smakar mer!”

Grattis till vinsten, Stefan Eriksson. Hur tror du att seniormaten skulle kunna bli bättre?
– Jag tycker att mycket handlar om kunskapen och utbildningen. Man borde höja kompetensen och kunskapen om mat helt enkelt, och det tror jag man kan göra på nästan alla ställen.

Varför är seniormaten viktig?
– För mig är det så att alla är gäster, oavsett om det är på förskola, skola, på en restaurang eller ett äldrebodende. Alla vill ha god mat, och alla ska också få vällagad mat.

– Sedan så har man kanske familj som befinner sig där. Mina föräldrar kommer att göra det förr eller senare, och sedan är det min tur. Och då vill jag ha bra mat.

Finns det en föreställning om att god mat är dyr mat?
– Jag tror varken att de som jobbar i köken eller de som beslutar alltid har koll på mat och på det ekonomiska i det hela. Jag ttycker att jag ser många exempel där man lagar mycket god och vällagad mat, med ekologiska råvaror, och ädnå får det att gå ihop. Ibland sänker man till och med kostnaderna.

Den som blir sugen på att smaka på vinnarrätten kan se fram emot Seniormatens dag. Då är det tänkt att den porterkokta högreven ska serveras på flera äldreboenden och seniormatsalar runt om i landet. Tävlingsarrangörerna hoppas också att även riksdagens matsal ska servera rätten.

För den som hellre lagar till rätten på egen hand så finns det en receptlänk nedan.

Övriga kockar och maträtter i tävlingen var:

Roland Persson, som tog sig till final med ”Rostat sötsurt sidfläsk med puré av gula ärter och potatis – smaksatt med mejram serverad med en sallad på svarta bönor och morötter”

Alexandra Zazzi med ”Baconlindad Kycklinggrotta med spenat och västerbottensost buljongkokta potatisklyftor, äpplen, svartrot och smörad tomatsås”

Colin Willey med ”Gäddfärstimbal med stenbitsrom bladspenat, fänkålssås och örtslungad potatis”

Fredrik Björlin med ”Kalvgryta ”Ossobuco” med saffransris och parmesangremolata”

Neil Ponsonby med ”Romerska köttbullar med potatismos”
Sten A Öhman med ”Rimmad rökt oxtunga med potatispuré rostade grönsaker och timjandoftande rödvinsås”

Ulrika Brydling med ”Fläskkorv och rimmat fläsk med ärtkräm och senapsrotfrukter”

Samtliga rätter fick kosta max 18 kronor per portion.

Vill läsa mer om tävlingen eller ha recepten på rätterna så hittar du dem här:

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se


Vinnarrätten: Porterkokt högrev med ångad rotfruktscrème, brynt lök och inlagda dillgrönsaker

Om tävlingen

Bakgrunden till tävlingen är att svenska pensionärer inte alltid får tillräckligt bra mat idag. Med Mästerkocken Seniormat vill man inspirera alla kockar som lagar mat i storköken på äldreboenden runt om i landet, och förbättra äldrematens rykte.

Seniormaten i tävlingen ska vara sådan som går bra att laga i stora mängder och som också kan lagras och transporteras.
Vinnarmaten ska också vara aptitlig efter uppvärmning.

Tävlingen avgjordes under ”Smaka på Stockholm” i Kungsträdgården. Bakom Mästerkocken Seniormat står Micasa fastigheter, som förvaltar äldrebostäder i Stockholm.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas