Han lagade årets seniormat
Nyheter | Avgjort

Han lagade årets seniormat

Vinnare i Mästerkockens seniormat 2012 blev den välkände kocken Tom Sjöstedt.

Publicerad 2012-06-05

Den vinnande rätten var  kryddig fläskkorv med grönsakssallad senapssky och citronyoghurt.

Juryns motivering lyder: ”En smakrik och spännande rätt, vackert komponerad och modernt utförd med klassiska grundtoner. En rätt att längta efter”.

Högst poäng under semifinalerna fick Ulf Wagner och Tom Sjöstedt, som nu alltså fick göra upp om förstaplatsen i finalen.

Vinnaren korades av äldreminister Maria Larsson under evenemanget Smaka på Stockholm på tisdagen.

– Självklart ska våra äldre få vällagad och näringsrik mat. Med tanke på den ojämnhet som finns i matkvalitet på olika äldreboenden och mellan kommunerna, behövs både nya tankesätt och förändringar. Här är Mästerkockens seniormat ett bra alternativ som jag tror kan bidra till framtida förbättringar, säger hon till Veteranen.

Totalt har åtta duktiga kockar tävlat med sina rätter om utmärkelsen genom att duellera på Smaka på Stockholms scen. SPFs andre vice ordförande Ingela Lindberger har varit delaktig i juryarbetet under semifinalerna, och ordförande Karl Erik Olsson deltog i juryn under finalen.

Viktigt att trycka på

– Vi tycker det här är spännande, för att mat är mycket viktigt för alla människor, inte minst för gamla, säger Karl Erik Olsson.

Han betonar vikten av att en måltid får vara lustfylld och tala till alla sinnen, smaka gott, dofta trevligt, se inbjudande ut, ha en bra struktur. Även hörseln är viktig, enas vi om. Ljudet av att tugga på en knäckemacka eller knäppen och pyset när man öppnar en burk öl och sedan porlandet när den hälls upp den i ett glas.

– För gamla kanske mycket av livets lustfyllda upplevelser har försvunnit. Men så länge man lever spelar måltiden roll. Sug på ordet Livs-medel, säger Karl Erik Olsson. Har vi inte Livsmedel så dör vi. Därför är det viktigt att försöka göra maten för äldre så bra som möjligt, så lustbetonat som möjligt.

SPF har deltagit i detta även tidigare år. Tror du att det har gett effekt att äldrematen uppmärksammats?
– Jag tror att man kan se en succesiv förbättring. Socialstyrelsen och SKL undersöker hur man upplever maten som delas ut till äldre, och där kan man se en viss förbättring.

Det är viktigt att driva på, menar han.
– Du ska inte tro att det blir någon sommar, om inte nån sätter fart.

Särskilda kriterier

Maten som tävlar i Mästerkockens seniormat ska vara ”aptitlig och näringsriktig, gå att laga i stora mängder samt lagra och transportera. Den ska också gå att värma upp utan att förlora smak, utseende eller konsistens. Kostnaderna ska också hållas på en rimlig nivå.”

Samtliga tävlingsrätter har testats i storköksmiljö. Nu är det upp till storköken runt om i kommunerna att låta sig inspireras.

Frida Andersson Johansson.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas