Granskning av maten ger resultat
Nyheter | Äldremat
Foto Colourbox

Granskning av maten ger resultat

SPFs matpatrull gör nytta. Efter patrullens kritik har maten förbättrats på minst två av de granskade äldreboendena i Jönköpingsdistriktet.

Publicerad 2012-04-04

Ett exempel är Mariagårdens äldreboende i Smålandsstenar, uppger matpatrullen. Efter att man provätit maten på boendet vid två tillfällen, båda med nedslående resultat, kontaktades matpatrullen av områdesföreståndaren som meddelade att maten hädanefter skulle lagas från grunden. När patrullen besökte matsalen nästa gång blev omdömet att maten var ”av allra bästa klass”.

– Det var väldigt roligt. Hon hade tydligen tagit det på allvar det vi sade, säger Curt Carlqvist, en av tre medlemmar i matpatrullen.

Över huvud taget tycker han att matpatrullen mötts med större respekt den här granskningsomgången än under den tidigare granskning under hösten som Veteranen rapporterat om.

Mannerström stödjer projektet
En av dem som uppmärksammat SPFarnas arbete för bättre äldremat är den kände kocken Leif Mannerström, som själv tagit kontakt med patrullen och hälsat på dem.
– Han ville träffa oss helt enkelt. Vi åt tillsammans på äldreboendet i Nässjö, där de har väldigt bra mat. Det är ju faktiskt väldigt, väldigt bra mat på många ställen också, säger Curt Carlqvist.

Nästa projekt är att kontrollera matlådorna som hemtjänsten levererar i länet. Där är tanken att man ska lyfta fram det som är bra och fungerar och försöka sprida det till andra ställen.
– Vi kommer att titta på tillagningssätt, men även vilka råvaror som lämpar sig bäst för lådorna, säger Curt Carlqvist.

Rör om i grytan
SPFs kongress i Ronneby 2011 beslutade att förbundet skulle satsa på maten som har stor betydelse för äldres välbefinnande och hälsa. Nu drar projektet ”Rör om i grytan igång” i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Målet med projektet är att förbättra måltidsupplevelsen för alla seniorer, såväl de som lagar sin egen mat som de som bor på särskilt boende.

Matpatrullen i Jönköpingsdistriktet drog igång innan ”Rör om i grytan”. Men patrullens arbete är helt i linje med projektet.

– Kan det bli något av det här med ”Rör om i grytan” så är det ju jättebra. Och vill någon ha hjälp av oss så ställer vi gärna upp, säger Curt Carlqvist.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Matprojekt

Matpatrullen har tillsatts av distriktsstyrelsen i SPF:s Jönköpingsdistrikt. Hösten 2010 och våren 2011 har patrullen besökt ett äldreboende i var och en av kommunerna i Jönköpings län.
Innan undersökningen har deltagarna utbildats av Linda Martinsson, kostchef på Tre stiftelser i Göteborg, som vunnit priser för sin äldremat.

Även i Örebrodistriktet har SPF börjat granska äldrematen i samarbete med dietisten Stina Engelheart och Gunnar Akner, professor vid Örebro universitet.

Kongressmotionen om matsatsningen kom från Sörmlandsdistriktet.

Var med och rör om i grytan!
Vill du vara med? Kontakta din förening och visa ditt intresse. Ansvarig på förbundskansliet är Ola Nilsson.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas