Hemkört i stället för hemtjänst
Seniorer i Nässjö får maten hemkörd till dörren av en cateringfirma Foto Colourbox
Nyheter | Mat

Hemkört i stället för hemtjänst

När kommunen höjde priset på matlådorna tog Nässjös seniorer saken i egna händer. Nu får de som vill lunchen hemkörd från en lokal restaurang.

Publicerad 2012-06-11

Pannbiff med löksås, fiskgratäng med hummersås och dillslungad potatis eller kanske en hamburgertallrik? Varje vardag erbjuder restaurangen två alternativa dagens rätt, plus tre ”veckans alternativ”. Och alla som är med i SPF Nässjö och bor innanför stadsgränsen kan få maten hemkörd, för mindre än 55 kronor portionen. Inget biståndsbeslut krävs.

– Och det är riktig restaurangmat man får då. Det är ju exakt samma mat som levereras till direktörerna och arbetarna runt om, säger Evald Larsson, ordförande i den lokala SPF-föreningen.

Den som får sin lunch via hemtjänsten betalar ungefär 63 kronor per portion, 43,50 för maten och 20 kronor om dagen i distributionsavgift, varav den senare ingår i högkostnadsskyddet. Då erbjuds bara ett alternativ, att jämföra med cateringtjänstens fem.

När började ni med detta?
– Det var efter nyår när kommunen presenterade de nya taxorna. Jag hade uttalat mig i tidningen om att kommunen hade höjt priset på hemkörd mat. Och då blev jag kontaktad av Eskilssons mat & catering.

Bra för båda parter

För SPF Nässjös del var det en naturlig fortsättning på Jönköpingsdistriktets ”Matpatrullen”, vars arbete med att uppmärksamma och granska äldrematen runt om i länet fått stor uppmärksamhet och lett till bättre mat på flera ställen.

För restaurangen, som driver en personalmatsalen i utkanten av kommunen och kör ut mat till andra företag runt om i Nässjö, var detta att leverera mat till pensionärerna till rabatterat pris ett bra sätt att få fler kunder. Även den SPFare som vill besöka restaurangen och äta på plats får rabatt.

– Fler och fler kommer på att det är bra. Du abonnerar ju inte på det här, utan använder det när du vill. Känner du att i morgon struntar jag i att laga mat, då kan du ringa och beställa, säger Evald Larsson

De med hemtjänst vågar inte

Vilka är det då som utnyttjar tjänsten? Är det personer med hemtjänst?
Nja, någon enstaka person med hemtjänst har beställt mat för hemkörning. Men den absoluta huvuddelen är hyfsat pigga seniorer som inte alltid orkar laga sin egen mat, eller som helt enkelt vill få omväxling.
– För att få hemtjänstlådan så ska du upp i nämnden, och de som är i den åldern vill ogärna vara till besvär. När du väl har kommit så långt att du får maten hemkörd i en låda som ställs innanför dörren så vågar du inte tacka nej och pröva något annat, för ”tänk om jag inte får kommunens matlåda sen”, säger Evald Larsson.

Finns det inte risk för att kommunen drar ner på sin verksamhet när de ser att ni kan fixa egna alternativ?
– Nej. Jag tänkte så i början, men så tog jag kontakt med ett av kommunalråden i Nässjö och frågade hur han ser på det här. Och jag fick till svar att han tycker att det är jättebra, ett komplement som kommunen inte själv kan erbjuda.

– De som utnyttjar de här, de är väldigt glada. Det är ju ”riktig mat”, som de säger.
– Jag tror på det här för framtiden. Absolut.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Rör om i grytan

SPFs kongress 2011 beslutade att förbundet skulle satsa på maten som har stor betydelse för äldres välbefinnande och hälsa.

Det är inte bara vad som ligger på tallriken som spelar roll, själva måltiden kan vara en källa till glädje, njutning och gemenskap. ”När andra aktiviteter minskar ökar måltidens betydelse. Det sociala blir allt viktigare, inte minst för dem som till vardags får äta ensamma.”

SPF Nässjö i artikeln har även rabatt på andra restauranger i centrum som man utnyttjar på gemensamma fredagsluncher där man turas om mellan tre restauranger. På så sätt får även det sociala kring måltiden plats.

SPFs projekt “Rör om i grytan” i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan har som mål att förbättra måltidsupplevelsen för alla seniorer, såväl de som lagar sin egen mat som de som bor på särskilt boende.
Låter det intressant? Föreslå att din förening går med i projektet.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas