SPFs testpatrull: Maten på äldreboenden håller inte måttet
Nyheter | Testpatrull
Äldre får för dålig mat Foto Colourbox

SPFs testpatrull: Maten på äldreboenden håller inte måttet

SPFs distriktsstyrelse i Jönköping har på nytt testat maten på äldreboenden i länet. Resultatet presenterades på den just avslutade Elmiamässan.

Publicerad 2012-03-25

Kerstin Carlqvist, en av deltagarna i matpatrullen hittade riktigt dålig mat på några boenden.

– Ett par riktiga bottennapp. Vi fick en schnitzel på ett ställe men det gick inte att avgöra om det var kött, fisk eller vegetariskt, säger hon till P4 Jönköping.

– På många ställen tycker de inte det är gott, och då äter de inte.

Väldiga skillnader

Tio äldreboenden har granskats. Inte bara maten, utan även servicen och matsalarna.  Variationerna i matens kvalitet är mycket stora, från ”jättebra” till ”jättedåligt”.

Matpatrullen har som veteranen.se har rapporterat varit ute redan i höstas och gjort en liknande granskning. Även då var variationerna mycket stora.

Regeringen kritisk

Regeringen har insett att matfrågan är central och angelägen.

Äldreminster Maria Larsson fanns med på Elmiamässan och hon tog del av SPFs resultat:

– Maten är en av de saker som de äldre är minst nöjda med när vi frågar äldre. Därför har vi avsatt statliga pengar som kommunerna har fått ta del av. Men det behöver hända mer på det här området.

Kräver utbildning

För att saker verkligen ska hända kräver SPF att kommunerna satsar på personal och utbildning. Kockarna måste veta hur man gör bra och god mat som fungerar för äldre.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Matprojekt

Rör om i grytan! Med vassa frågeställningar skapas lokal debatt via mötesplatsen Studieförbundet Vuxenskolans ARENA. Vill du, din förening eller ditt distrikt vara med att sparka igång projektet med era lokala frågor? Kontakta Ola Nilsson, SPF:s förbundskansli.

Elmia Äldre 2012 i Jönköping har under 21-23 mars varit mötesplats för både profession och allmänhet med intresse för äldre människor och deras vardag.

Bland många skiftande programpunkter har varit att provsmaka namnkunnige kocken Leif Mannerströms mat och höra honom tala om ”Matglädje hela livet”.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas