Mat & Dryck

Pankopanerad torsk med tabbouleh

Gyllene och frasig pankopanerad torsk smakar gott med ajvaryoghurt och tabbouleh.

Publicerad 2009-05-20

TorskenDen gyllene regeln är att om man pankopanerar något, så blir det gott. Det är inte det kalorisnålaste sättet att tillaga torsk, men ångkoka kan man göra nästa gång.

1 citron
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
2 ägg
3 dl pankoströbröd
4 ryggfiléer av torsk, färska eller tinade frysta
ca 1 dl smakneutral olja, t ex varmpressad raps

AJVARYOGHURT
2 dl matyoghurt (10 %)
1/2 dl ajvar relish

TABBOULEH
3 dl vatten
1 1/2 dl bulgur
1/2 liten gurka
4 tomater, gärna i olika färger
2 salladslökar
3 dl fint skuren persilja
1 dl fint skuren mynta
1/2 dl god olivolja
1 citron
salt och peppar

1. Koka bulgur i lättsaltat vatten på svag värme i ca 8 minuter eller tills den är mjuk men med tuggmotstånd kvar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
2. Dela gurkan och kärna ur. Skär den och tomaterna i små tärningar och skiva löken tunt. Blanda allt med bulgur och örter. Vispa ihop olivolja och citronsaft, smaka av med salt och peppar och vänd ner i salladen.
3. Blanda yoghurten med ajvar. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt.
4. Blanda rivet citronskal med mjöl, salt, vit- och cayennepeppar på ett fat. Vispa upp äggen med 1 msk vatten i en skål. Bred ut pankon på ytterligare ett fat. Vänd fiskfiléerna i mjölblandningen, doppa dem i äggen och täck till sist med panko.
5. Grilla en delad citron ett par minuter i grillpannan med snittytan nedåt.
6. Värm generöst med olja i en panna och stek fisken på medelvärme runt om tills den är gyllene och frasig. Servera med tabbouleh, ajvaryoghurt och grillad citron.

Text/Recept: Elenora von Essen
Foto: Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.