Mat & Dryck

Pepparrotscheesecake med varmrökt lax

Lax är ett måste på julen, men den måste inte nödvändigtvis vara kallrökt eller gravad.

Publicerad 2009-12-17

Varmrökt lax cheesecake
Vi smular saftig, varmrök lax i en krämig cheesecake där den får sällskap av rivig pepparrot.

Botten
200 g kavring
75 g smör

Fyllning
200 g varmrökt lax
1 rödlök
1 knippe dill
4 cm pepparrot
2 dl smetana eller crème fraîche
3 dl gräddfil
4 gelatinblad
salt och peppar

1. Skär bort kanterna på kavringen och mixa resten med smör i en matberedare. Häll över i en form med löstagbar botten (ca 20 cm i diameter). Tryck ut blandningen i botten och ställ in den i frysen medan du gör fyllningen.
2. Smula laxen och plocka bort eventuella ben.
3. Finhacka löken och riv pepparroten.
4. Blanda ihop det med lax, smetana och nästan all gräddfil.
5. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ett par minuter. Lyft upp dem och låt dem smälta i en kastrull på svag värme tillsammans med resten av gräddfilen under omrörning.
6. Rör ner gelatinsmeten i laxröran och var noga med att den fördelas ordentligt.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Fördela laxfyllningen över kavringsbottnen och låt stelna i kyl i några timmar.
9. Servera med citronklyftor och dill.
Text och recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.