Petits choux
Mat & Dryck | Mat
Foto: Karolina Olson Haglund

Petits choux

Små ihåliga bröd med härlig fyllning.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-07-03

Detta lilla ihåliga bröd kan användas till dessert, fyllt med frukt, bär, choklad och vaniljgrädde – eller som tilltugg eller förrätt, då fylld med exempelvis cream cheese och lax eller rökt kött, eller med skagenröra. I princip kan man fylla dem med vad man vill, efter tillgång och plånbok.

20 stycken

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 mindre ägg

FYLLNING
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
färska bär alternativt mosad banan
1 msk florsocker alt. lite smält choklad till garnering

1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Koka upp vattnet och tillsätt smöret. Rör i mjölet och låt smeten koka upp, medan du rör kraftigt tills degen släpper från kastrullens botten.
2. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt sedan äggen ett i taget och vispa med elvisp till en slät smet.
3. Klicka eller spritsa ut smeten i 20 små toppar på ett bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under de första 10 minuterna. Ta ut de lätta brödbollarna och låt dem svalna helt.
4. Vispa grädden med vaniljsockret. Skär toppen av varje liten boll och fyll hålrummet med grädde och bär. Lägg på locket och pudra florsocker över. Eller gör en bananbakelse med mosad banan, vispad grädde och lite smält choklad ringlad över.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-07-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas